Format
Pocket
Språk
Svenska
Serie
Europaserien (del 1)
Antal sidor
369
Utgivningsdatum
2018-11-15
Förlag
Hoi Förlag AB
Dimensioner
180 x 110 x 20 mm
Vikt
203 g
SAB
Hc
ISBN
9789176970935

Skymning över Europa

(10 röster)  |   Läs 2 recensioner
Pocket,  Svenska, 2018-11-15
79
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Svensken Axel Hägerstedt är operatör vid EU:s strategiska underrättelsetjänst. En gränskonflikt, oroligheter i nedgångna förorter och terrordåd eskalerar till en säkerhetspolitisk kris av oanade dimensioner. Det allt våldsammare förloppet tar honom till det krigshärjade Nigeria, hans forna hemland Sverige och ett Spanien på gränsen till sammanbrott. Ställd inför en hänsynslös motståndare tvingas Axel att agera själv i denna kraftmätning med epicentrum i den Europeiska Unionens huvudstad.

Islamistisk radikalisering och terrorism är vanliga teman i amerikansk fiction men skildras ytterst sällan i den europeiska och svenska litteraturen, fastän de är högaktuella ämnen i nyhetsrapporteringen och den politiska debatten. Författaren är reservofficer med erfarenhet från underrättelsetjänsten och de europeiska institutionerna, vilket gör detta till en mycket skrämmande och trovärdig thriller.

Skymning över Europa nominerades till Europeiska bokpriset och är första delen i en serie.

Alexander Koistinen, född 1969, är reservofficer med internationell tjänstgöring på Balkan och i Västafrika i bagaget. Han har också civilingenjörsexamen från KTH och har även verkat som EU-tjänsteman.

Magnus Norell recenserar Europaserien:

Serien utspelar sig en framtid där EU:s värdnation Belgien upphört som statsbildning. Huvudpersonen - Axel Hägerstedt - är tjänsteman på hög EU-nivå och med ett militärt förflutet, precis som författaren själv. Men i tillägg är Hägerstedt också medlem i en relativt hemlig del av EU, de s.k. "operatörerna". En vältränad militär styrka som kan sättas in i skarpa lägen.

Det Europa, och i synnerhet Bryssel, som Koistinen beskriver har mer eller mindre fallit sönder i sociala motsättningar som till stor del beror på en okontrollerad invandring och en betydligt ökad islamistisk aktivitet, inte minst av den militanta delen, vilket leder till flera stora terrorattacker i Bryssel. Dessa händelser i vilka Hägerstedt kommer att spela en viktig roll sker parallellt med en kris i förbindelserna mellan EU och Nordafrika, där länderna bildat en Union och där islamister - med den nordafrikanska unionens stöd - försöker ta över de spanska enklaverna Ceuta och Melilla och införa ett Shariabaserat styre.

Det märks att författaren är väl bevandrad i de miljöer som beskrivs. Från strids- och vapenteknik till EU:s byråkratiska irrgångar och politiska rävspel rör sig Hägerstedt vant. Det ger böckerna en tyngd som gör läsningen lätt att ta till sig och att följa med i händelseutvecklingen.

Men det är inte det som gör Europaserien mest intressant. Det är i stället det faktum att Koistinen tar sig an de känsliga ämnena misslyckad integration, ibland okontrollerad invandring, en militant islamism som inte tvekar att använda våld och ett EU som kämpar med att hantera alla de konflikter detta fört med sig. Koistinen är tämligen salt när han tar sig an de olika politiska strömningar som tillåtit de sociala och religiösa motsättningarna att bli ohanterliga och lett till parallella rättssystem och ökat våld.

Det är romaner som utspelar sig i en dystopisk framtid där mycket av de sociala strukturerna i Europa har fallit sönder, men för alla som följt och intresserat sig för dessa frågor känns mycket igen. Inte minst för oss som forskar om terrorism och jihadism blir de delar när man får följa de militanta islamisternas bevekelsegrunder särskilt intressanta.

Koistinen har dragit ut många av dagens konflikter och det kan naturligtvis kritiseras för att vara alltför alarmistiskt. Men en bättre utgångspunkt för läsningen är att se böckerna som ett inlägg i debatten om vilket Europa vi vill se i framtiden, och vad som kan bli resultatet om vi inte ser upp.

Dr. Magnus Norell är forskare i ämnena internationell terrorism, politisk våld och spänningen mellan religion och politik.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Skymning över Europa
 2. +
 3. Ty riket är mitt

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ty riket är mitt av Henrik Fock (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Skymning över Europa. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En verklig läsupplevelse!
  Leif Nilsson, 8 november 2019

  "Skymning över Europa" utspelar sig inom en snar framtid och den är både spännande och utomordentligt realistisk.

  Normalt sett är jag ingen vän av thrillers, men direkt när jag hade läst ut den, beställde jag uppföljaren, "Där kyrkklockorna tystnat" som e-bok, för jag hade lust att börja läsa den direkt. Den var också helt storartad.

  Författaren, Alexander Koistinen, har en mycket god förmåga, att med korta kapitel fånga övergripande skeenden och levandegöra dramatiska situa... Läs hela recensionen

 2. Spännande om en skrämmande framtid
  Josefin, 14 maj 2019

  Det här sticker ut i thrillergenren, och med författarens bakgrund inom militären känns det skrämmande realistiskt. En berättelse om ett Europa som ingen vill ha.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Alexander Koistinen

Bokvideo