Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Europaserien (del 2)
Antal sidor
325
Utgivningsdatum
2019-05-21
Förlag
Hoi Förlag AB
Dimensioner
215 x 145 x 25 mm
Vikt
480 g
SAB
Hc
ISBN
9789176970942

Där kyrkklockorna tystnat

(1 röst)
Inbunden,  Svenska, 2019-05-21
219
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Efter ett attentat mot EU:s högkvarter hittas operatören Axel Hägerstedt medvetslös i de rykande ruinerna. Angreppet kopplas till oroligheterna i de spanska territorierna på Nordafrikas kust där islamister försöker ta makten.

Axel blir sjukskriven och dövar sina traumatiska minnen med hasardspel. Frustrationen över att vara åskådare när jakten på attentatsmännen tas upp och EU griper in militärt i de spanska enklaverna sänker honom djupare ner i spelberoendet. Media spekulerar i att säkerhetstjänsten iscensatt attentatet och Axels agerande hamnar under lupp. Han får en ny chans med uppdraget att uppsöka motståndsrörelsen i Melilla, dit också spåren efter attentatsmännen pekar.

Där kyrkklockorna tystnat är andra boken i en trilogi och uppföljaren till Skymning över Europa som nominerades till Europeiska bokpriset. Teman som islamistisk radikalisering och terrorism skildras sällan i den svenska litteraturen, fastän de är högaktuella ämnen i nyhetsrapporteringen och den politiska debatten.

Författaren är reservofficer med erfarenhet från underrättelsetjänsten och de europeiska institutionerna och beskriver såväl gatustrider som det politiska spelet med skrämmande trovärdighet.

Om författaren:
Alexander Koistinen, född 1969, är reservofficer med internationell tjänstgöring på Balkan och i Västafrika i bagaget. Han har också civilingenjörsexamen från KTH. Tankarna på att skriva har funnits ända sedan värnplikten vid Försvarets Tolkskola då han läste Operation Garbo och Jan Guillous böcker om Hamilton. Han kände att det saknades något inom den svenska spänningslitteraturen och ambitionen blev att skriva böcker som inte väjde för kontroversiella frågeställningar och som kunde bidra till den ständiga debatten kring säkerhetspolitik, försvar och Europas framtid.

-----

Magnus Norell recenserar Europaserien:

Serien utspelar sig en framtid där EU:s värdnation Belgien upphört som statsbildning. Huvudpersonen - Axel Hägerstedt - är tjänsteman på hög EU-nivå och med ett militärt förflutet, precis som författaren själv. Men i tillägg är Hägerstedt också medlem i en relativt hemlig del av EU, de s.k. "operatörerna". En vältränad militär styrka som kan sättas in i skarpa lägen.

Det Europa, och i synnerhet Bryssel, som Koistinen beskriver har mer eller mindre fallit sönder i sociala motsättningar som till stor del beror på en okontrollerad invandring och en betydligt ökad islamistisk aktivitet, inte minst av den militanta delen, vilket leder till flera stora terrorattacker i Bryssel. Dessa händelser i vilka Hägerstedt kommer att spela en viktig roll sker parallellt med en kris i förbindelserna mellan EU och Nordafrika, där länderna bildat en Union och där islamister - med den nordafrikanska unionens stöd - försöker ta över de spanska enklaverna Ceuta och Melilla och införa ett Shariabaserat styre.

Det märks att författaren är väl bevandrad i de miljöer som beskrivs. Från strids- och vapenteknik till EU:s byråkratiska irrgångar och politiska rävspel rör sig Hägerstedt vant. Det ger böckerna en tyngd som gör läsningen lätt att ta till sig och att följa med i händelseutvecklingen.

Men det är inte det som gör Europaserien mest intressant. Det är i stället det faktum att Koistinen tar sig an de känsliga ämnena misslyckad integration, ibland okontrollerad invandring, en militant islamism som inte tvekar att använda våld och ett EU som kämpar med att hantera alla de konflikter detta fört med sig. Koistinen är tämligen salt när han tar sig an de olika politiska strömningar som tillåtit de sociala och religiösa motsättningarna att bli ohanterliga och lett till parallella rättssystem och ökat våld.

Det är romaner som utspelar sig i en dystopisk framtid där mycket av de sociala strukturerna i Europa har fallit sönder, men för alla som följt och intresserat sig för dessa frågor känns mycket igen. Inte minst för oss som forskar om terrorism och
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Där kyrkklockorna tystnat
  2. +
  3. Det gemensamma intresset

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det gemensamma intresset av Alexander Koistinen (inbunden).

Köp båda 2 för 438 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Alexander Koistinen

Bokvideo