Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Europaserien (del 3)
Antal sidor
242
Utgivningsdatum
2022-05-21
Förlag
Hoi Publishing AB
Dimensioner
210 x 135 x 25 mm
Vikt
394 g
SAB
Hc
ISBN
9789176970959

Det gemensamma intresset

(1 röst)  |   Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2022-05-21
219
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Jihadister har erövrat den spanska staden Ceuta på Nordafrikas kust. Den unga studenten Ana tas tillfånga och säljs som sexslav till den från Malmö nedreste jihadisten Ibrahim. I Bryssel har den Europeiska unionen fått en folkvald president som lovar hårdare tag mot den alltmer utbredda islamismen. Underrättelseoperatören Axel Hägerstedt smugglas in till Ceuta för att etablera kontakt med motståndsrörelsen. Samtidigt planerar EU ett militärt ingripande.

Cynthia, Axels nigerianska fästmö, tvingas lämna Europa med deras nyfödda barn. Hennes visum har gått ut och på grund av de nya immigrationslagarna betraktas både hon och barnet som illegala invandrare. Medan Axel arbetar under täckmantel i Ceuta försöker han med alla tänkbara medel få hem sin familj.

Alla dessa människoöden korsas i Det gemensamma intresset, den dramatiska avslutningen på Europaserien. En trilogi om Europas framtid och försvar. Tidigare böcker i serien är Skymning över Europa och Där kyrkklockorna tystnat.

Alexander Koistinen, född 1969, är reservofficer med internationell tjänstgöring på Balkan och i Västafrika i bagaget. Han har också civilingenjörsexamen från KTH och har även verkat som EU-tjänsteman.

------

Magnus Norell recenserar Europaserien:

Serien utspelar sig en framtid där EU:s värdnation Belgien upphört som statsbildning. Huvudpersonen - Axel Hägerstedt - är tjänsteman på hög EU-nivå och med ett militärt förflutet, precis som författaren själv. Men i tillägg är Hägerstedt också medlem i en relativt hemlig del av EU, de s.k. "operatörerna". En vältränad militär styrka som kan sättas in i skarpa lägen.

Det Europa, och i synnerhet Bryssel, som Koistinen beskriver har mer eller mindre fallit sönder i sociala motsättningar som till stor del beror på en okontrollerad invandring och en betydligt ökad islamistisk aktivitet, inte minst av den militanta delen, vilket leder till flera stora terrorattacker i Bryssel. Dessa händelser i vilka Hägerstedt kommer att spela en viktig roll sker parallellt med en kris i förbindelserna mellan EU och Nordafrika, där länderna bildat en Union och där islamister - med den nordafrikanska unionens stöd - försöker ta över de spanska enklaverna Ceuta och Melilla och införa ett Shariabaserat styre.

Det märks att författaren är väl bevandrad i de miljöer som beskrivs. Från strids- och vapenteknik till EU:s byråkratiska irrgångar och politiska rävspel rör sig Hägerstedt vant. Det ger böckerna en tyngd som gör läsningen lätt att ta till sig och att följa med i händelseutvecklingen.

Men det är inte det som gör Europaserien mest intressant. Det är i stället det faktum att Koistinen tar sig an de känsliga ämnena misslyckad integration, ibland okontrollerad invandring, en militant islamism som inte tvekar att använda våld och ett EU som kämpar med att hantera alla de konflikter detta fört med sig. Koistinen är tämligen salt när han tar sig an de olika politiska strömningar som tillåtit de sociala och religiösa motsättningarna att bli ohanterliga och lett till parallella rättssystem och ökat våld.

Det är romaner som utspelar sig i en dystopisk framtid där mycket av de sociala strukturerna i Europa har fallit sönder, men för alla som följt och intresserat sig för dessa frågor känns mycket igen. Inte minst för oss som forskar om terrorism och jihadism blir de delar när man får följa de militanta islamisternas bevekelsegrunder särskilt intressanta.

Koistinen har dragit ut många av dagens konflikter och det kan naturligtvis kritiseras för att vara alltför alarmistiskt. Men en bättre utgångspunkt för läsningen är att se böckerna som ett inlägg i debatten om vilket Europa vi vill se i framtiden, och vad som kan bli resultatet om vi inte ser upp.

Dr. Magnus Norell är forskare i ämnena internationell terrorism, politisk våld och spänningen mellan religion och politik.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Det gemensamma intresset
  2. +
  3. Där kyrkklockorna tystnat

De som köpt den här boken har ofta också köpt Där kyrkklockorna tystnat av Alexander Koistinen (inbunden).

Köp båda 2 för 438 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Det gemensamma intresset. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Trovärdig och aktuell
    Rebecka Nyman @_enbokiveckan_ (Mariefred), 25 september 2022

    Trots att detta är den avslutande delen av en trilogi tycker jag inte att det gör något att jag inte har läst första och andra delen, som jag tyvärr har missat. Boken är spännande och jag märker att Alexander Koistinen har koll på området; allt känns mycket trovärdigt beskrivet. Ibland kan vissa saker nästan bli lite för tekniska. Jag gillar hur Koistinen låter läsaren få följa olika perspektiv som befinner sig på olika sidor i konflikten. Boken är högst aktuell idag med dess tema och berör m... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Alexander Koistinen

Bokvideo