Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
288
Utgivningsdatum
2019-09-21
Förlag
Hoi Förlag AB
Dimensioner
210 x 135 x 18 mm
Vikt
346 g
SAB
Hc
ISBN
9789176971956

Mannen som hyrde en familj

(14 röster)  |   Läs 11 recensioner
Häftad,  Svenska, 2019-09-21
167
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Trots att han är långt över pensionsåldern har 83-årige Gustav inga planer på att lägga karriären och därmed sin höga position på hyllan. Men mitt under ett viktigt styrelsemöte faller han plötsligt ihop av en stroke. När han vaknar på sjukhuset kan han tänka klart, men kroppen vill inte lyda honom och talet hänger inte längre med.

Gustav, som inte har några barn, tvingas inse att han inte kan ta hand om sig själv och flyttar till StjärnHof, traktens lyxigaste äldreboende. Här värderar man att familjen finns på plats och eftersom Gustav alltid strävat efter att vara lyckad hyr han en familj. Lättare sagt än gjort. Istället för den perfekta familj Gustav tänkt sig står han nu med den evighetsstuderande losern Kristoffer till son, en ensamstående mamma till svärdotter och hennes två diagnosspäckade ungar till barnbarn.

Mannen som hyrde en familj är en tragikomisk feelgood-roman med karaktärer som griper tag och väcker känslor. Det är Susanne Brijkers debutroman.

Susanne Brijker föddes 1969 i Finspång. Idag bor hon i Järfälla utanför Stockholm där hon arbetar som nattsjuksköterska med palliativ vård och som teamledare. Idén om den grinige gubben Gustav som hyr en familj fick hon genom sitt arbete där hon sett att många äldre människor ofta är ensamma, trots att de har familj.
Susanne har bland annat studerat biomedicinsk vetenskap på universitetet i Leiden och pratar flytande nederländska. Hon har även utbildat sig till sjuksköterska på Röda Korsets högskola och forskat under två år om bland annat tumörbiologi på Karolinska Institutet, samt gästforskat några månader vid Princeton University i USA.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Mannen som hyrde en familj
 2. +
 3. Den objudna hyresgästen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den objudna hyresgästen av Susanne Brijker (häftad).

Köp båda 2 för 356 kr

Kundrecensioner

Det finns 11 recensioner av Mannen som hyrde en familj. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. varm och tänkvärd feelgood
  Marias bokhylla, 20 december 2023

  Det finns människor som prioriterar familjen och de finns människor som prioriterar karriären. Gustav, 83 år, har alltid prioriterat karriären och varit väldigt nöjd med det. Han har inga som helst planer på att lugna ner sig, när han under ett styrelsemöte ramlar ihop i en stroke och allt ändras. Han flyttar in på StjärnHof, ett lyxigt äldreboende men när han inser att ingen alls kommer för att hälsa på honom, och där är det vad som räknas. Gustav bestämmer sig för att hyra en familj och all... Läs hela recensionen

 2. Vilken debut
  Anna-Maria , 4 mars 2021

  Fantastiskt varm och kärleksfull bok om en ensam man som hittar sin familj.
  Jag hoppas verkligen att författarinnan kommer fortsätta skriva.
  När jag väl började läsa gick den knappt att släppa ifrån sig.

 3. Humoristisk, sorglig och helt underbar!

  Vilken härlig bok, så full av värme, omtänksamhet, kärlek och eftertänksamhet. Och allt serveras med en stor portion humor. Den stora variationen av karaktärer ger ett enormt djup till historien och gör att den känns verklig. Jag tycker mycket om barnen och deras personligheter. Det är inte ofta barn med speciella behov får så mycket positiv uppmärksamhet i en bok.

  Detta är Susanne Brijkers debutroman och jag hoppas verkligen att hon har fått blodad tand och skriver fler. Den är väld... Läs hela recensionen

 4. Tänkvärd, feelgood
  Brijdeep Kaur, 14 mars 2020

  Mannen som hyrde en familj är Susanne Brijkers debutroman; en tragikomisk feelgood-roman med karaktärer som griper tag och väcker känslor.
  .
  En riktigt fin berättelse som bjuder på det mesta: härliga skrattstunder, humör, kärlek och värme men även sorg och tårar. Jag blev intresserad av att läsa boken först när jag såg detta intressanta titel och jag har inte blivit besviken.
  Jag blev väldigt imponerande på att hur smart Gustav egentligen är och att hans hjärna funkar fortfarande... Läs hela recensionen

 5. Mycket bra och tänkvärd berättels
  @bettan_bokprataren (Örebro), 5 januari 2020

  Här har du en feelgood som är helt fantastisk, underbar, ja superlativen räcker inte till.
  Berättelsen har allt humor, kärlek och sorg, jag har fått många goda skratt, tankar och en och annan tår har fällts,
  Egentligen ett ämne som sällan berörs, men som ända berör många som sitter i sin ensamhet. Kanske inte bara bland äldre.

  Gustav är en driven man och van att lösa allt och som han löser sin ensamhet är helt dråplig. Han hyr en familj.
  Läs mer om mina tankar på bloggen... Läs hela recensionen

 6. Läs boken!
  Monica Blomberg, 18 november 2019

  En feelgood roman.
  Många glada skratt men också tankar om ensamhet och byråkrati.
  Underbart med vänskapen som växer fram, trots att den är "köpt" från början.
  Barnens tillit till den äldre mannen och hans uppvaknande värme för barnen.
  Ett ämne som berör, ensamhet bland äldre.
  Här lyckades Gustav lösa det på sitt eget sätt.

 7. Underbar bok!
  veronicas_bok_bak_liv, 31 oktober 2019

  Detta är författarens debutroman och WOW vilken debut. Jag älskade denna bok, helt underbar! En välskriven bok med ett språk som flyter på lätt, den har ett tempo och driv. Väldigt bra miljöbeskrivningar, när författaren lyckas få mig att se det jag läser utspela sig som en rullande film i mitt huvud, fantastiskt. Boken har mycket humor, kärlek, värme men den har också mörker och sorg. En underton om ensamhet när ålderdomen infinner sig. Hur viktigt och betydelsefullt det är att ha nära anhö... Läs hela recensionen

 8. Underbar berättelse som värmer hjärtat!
  Kaffeläsaren, 29 oktober 2019

  Mannen som hyrde en familj är en underhållande roman om den äldre mannen Gustav. I hela sitt liv har han prioriterat karriären framför allt annat och det har gjort att han nu på ålderns höst är ganska ensam. Ännu mer påtagligt blir när Gustav flyttar in på ett äldreboende. De andra som bor på äldreboendet får besök av barn och barnbarn men ingen kommer till Gustav. Då slås han av idéen att ha ska hyra sig en familj som mot betalning kommer och hälsar på honom.

  Det är en roman med här... Läs hela recensionen

 9. Läs den!
  Bokdjungeln , 4 oktober 2019

  Det här är en bok som säkert skulle göra sig bra på filmduken. Men något i mig svider när jag tänker på det. Inte för att filmen inte hade blivit bra, för det hade den säkert. Men för att boken är så fantastisk att det inte går att göra den lika bra på film. Jag verkligen älskar denna bok. Den bjuder på humor men också sorg. Ja det har kommit en och annan tår under tiden jag läst den måste jag erkänna. Men jag har också skrattat till. Gubben är så bitter att man bara måste älska honom. Ett ex... Läs hela recensionen

 10. Härlig berättelse med både hjärta och hjärna
  Simona Roble, 26 september 2019

  Feelgood är normalt inte min favoritgenre, men det finns definitivt undantag.
  Den här boken är ett sådant.
  Karaktärerna är varken sockersött tillrättalagda eller statiskt platta, de är ofullkomliga, komplexa och föränderliga. Som folk är mest. Språket är snyggt och lättbegripligt och historien är effektivt berättad, den rullar på och man vill fortsätta läsa för att få veta vad som ska hända. Här ryms humor och spänning, ljus och mörker. Döden diskuteras klokt och osentimentalt och fr... Läs hela recensionen

 11. Kul och tänkvärd läsning
  Snabbläsaren , 24 september 2019

  Boken fångar många detaljer kring Gustav med den oväntade (!) stroken, hjälplösheten, hemtjänsten och ensamheten. Med trovärdighet o humor berättas hur han upplever och fixar, bla genom att hyra en familj. Man får även följa den familjens små vardagliga utmaningar och blir påmind hur enkelt det kan gå fel om man inte pratar med varann!
  En mycket trevlig bok, rekommenderas!

Visa alla 11 recensioner

Fler böcker av Susanne Brijker

 • Den objudna hyresgästen

  Susanne Brijker

  Efter ett bråk med chefen lämnar tjugotreåriga Mira sitt jobb på en sunkig krog. När hon får nys om att man kan tjäna bra pengar inom hemtjänsten, speciellt om man är utbildad undersköterska, ser hon sin chans. Att hon varken har utbildning eller ...