Trans-Atlantic (inbunden) Trans-Atlantic
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Modernista klassiker
Antal sidor
158
Utgivningsdatum
2017-10-10
Upplaga
1
Förlag
Modernista
Översättare
Anders Bodegård
Originaltitel
Trans-Atlantyk
Medarbetare
Sundh, Lars (form)
Dimensioner
216 x 145 x 15 mm
Vikt
290 g
SAB
Hce
ISBN
9789177010975
Trans-Atlantic (inbunden)

Trans-Atlantic

(1 röst)
Inbunden,  Svenska, 2017-10-10
29 148 Du sparar 119 kr!
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Mytomspunnen satirisk roman

»Alla Stora ord börjar skramla tomt i denna spexiga slapstick mellan Fadern och Sonen. Trans-Atlantic är en konstens pamflett mot ideologierna.« | Mikael van Reis, GP

»Det är en litteratur i världsklass.« | Anna Hallberg, DN


När Polen invaderas och andra världskriget bryter ut befinner sig den polske författaren Witold Gombrowicz i Argentina, helt avskuren från hemlandet. Utan pengar i främmande land och omgiven av landsmän vars stela patriotism han inte kan dela tvingas han möta den nya tidens våld.
Ungefär här upphör likheten mellan verklighetens och diktens Gombrowicz. Trans-Atlantic är en satir, en språkfest, en skröna, ett fantasifoster, ett piratskepp som vill spränga nationalismen i luften. Som så ofta när Gombrowicz är inblandad vidtar en smått osannolik händelseutveckling. En fest på den polska beskickningen spårar ut i en duell där den unge författaren blir indragen som sekundant. En duell som kommer att handla om så mycket mer: fader mot son, dåtid mot nutid - kanske kan den till slut också peka ut en ny riktning?
Den mytomspunna exilromanen Trans-Atlantic, publicerad första gången i sin helhet i Paris 1953, är en uppgörelse med nationalidentiteten som förvandlar själva modersmålet till ett främmande landskap. Gombrowicz skriver en rasande pastisch på en gammal polsk genre, en sorts barockskröna nedtecknad av adelsmän på 1600-talet - hans språk är dansande, grammatiken som förryckt. Att översätta romanen är en fullfjädrad utmaning, som Anders Bodegård bemöter med en suveränt elastisk svenska. För förordet står Jan Stolpe.

WITOLD GOMBROWICZ [1904-1969] föddes i Polen men tillbringade en stor del av sitt liv i exil. I hemlandet var han svartlistad under en större del av efterkrigstiden. På sextiotalet kom hans stora internationella genombrott som romanförfattare, novellist.

»Varken svårt eller begripligt, men frustande lustigt. Under allt en vilja till uppbrott, förnyelse, en vilt fäktande kamp med språket, formen och existensen, vår korta stund på jorden.« | Fabian Kastner, SvD

»Gombrowicz är en av de mest djup sinniga sena modernisterna, med ett av de fjäderlättaste anslagen.« | John Updike
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Trans-Atlantic
  2. +
  3. De besatta

De som köpt den här boken har ofta också köpt De besatta av Witold Gombrowicz (inbunden).

Köp båda 2 för 58 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Witold Gombrowicz