Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
239
Utgivningsdatum
2017-09-28
Utmärkelser
Glasnyckeln
Förlag
Modernista
Översättare
Helena Ridelberg
Originaltitel
Harpiks
Medarbetare
Sundh, Lars (form)
Dimensioner
215 x 145 x 20 mm
Vikt
455 g
SAB
Hce
ISBN
9789177016953
Kåda (inbunden)

Kåda

(19 röster)  |  Läs 5 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2017-09-28
19 149 Du sparar 130 kr!
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Årets till svenska översatta deckare 2017 enligt Svenska Deckarakademien

Vinnare av Glasnyckeln 2016 för Nordens bästa spänningsroman

Vinnare av Harald Mogensen-priset för Bästa danska spänningsroman

En av årets tio bästa deckare enligt Dagens Nyheter En av årets tre bästa deckare enligt Borås tidning.

»Lika bra att säga det med en gång: Kåda är en av årets bästa spänningsromaner. 5/5.« Kent Lidman, BTJ

»En gastkramande, uppslukande och mycket exakt formulerad berättelse om utanförskap, om en familjs nedstigning från originalitet till ren galenskap.« | Lotta Olsson, Dagens Nyheter

»Ibland så vackert berättad att det svider i hjärtat, mot slutet outhärdligt spännande och på varje enskild sida en enastående roman.« | Malin Persson Giolito

Det är inte alltid så lätt för Liv att förstå sin omvärld. Då är det tur att hon har en pappa som Jens, som är så duktig på att förklara allting: Varför mamma blivit så stor att hon inte kan lämna sovrummet, varför man inte ska gå i skolan. Och framför allt varför man måste döda farmor.
Kåda är en mångbottnad spänningsroman, som kommit att älskas av såväl kritiker som läsare. Det är samtidigt en roman om lojalitet och om rädslan för att förlora det man har. Ane Riel berättar genom flera röster om en familj i sönderfall och om tragedin som fått livet att börja krackelera.
I svensk översättning av Helena Ridelberg.

ANE RIEL är en dansk författare som har höjts till skyarna för sin andra roman, Kåda [Harpiks]. Boken vann Glasnyckeln 2016 för »Nordens bästa spänningsroman«. Innan dess tilldelades den även Harald Mogensen-priset för »Bästa danska spänningsroman« och hamnade på andra plats vid Dansk Radios Romanpris 2016.

»Ane Riel skildrar Liv och hennes känslor på ett mästerligt sätt. Romanen ger också en trovärdig skildring av människor som sakta driver mot galenskapens avgrund. Här har Riel mycket gemensamt med Karin Fossum. Den mörka och råa skildringen av en familj på gränsen gör det också naturligt att dra paralleller till Gillian Flynn.« | Verdens Gang

»En anmärkningsvärd roman. Fängslande och vacker i all sin fasa. En av de danska romaner jag läst med störst njutning på länge.« | Weekendavisen
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Kåda
 2. +
 3. Monstret

De som köpt den här boken har ofta också köpt Monstret av Ane Riel (inbunden).

Köp båda 2 för 58 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Kåda. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Betyg: 4,5 av 5.
  Britt-Marie Kullin, 6 april 2022

  Betyg: 4,5 av 5 - 📚 - Läste boken Monstret av den danska författaren Ane Riel härom dagen, och tyckte den var så bra, så jag läste den här boken, Kåda, direkt efter. Och den här boken var precis lika bra, tycker jag. Den var väldigt välskriven, berörande, otäck, spännande, och gripande. Rekommenderar absolut både den här boken, Kåda, liksom den andra boken, Monster.

 2. Mycket läsvärd
  Inbiten läsare, 29 december 2019

  Bra skriven bok med ett bra språk. Intressant vinkel på boken när den i stora delar skildras ur ett barns perspektiv. Stundtals blir man illa berörd men boken är otroligt svår att lägga ifrån sig.

 3. Kanske det bästa slutet jag någonsin läst i en bok
  urzi, 31 mars 2018

  Denna bok liknar ingen annan som tidigare skrivits. Jag struntar i om det är en deckare, en rysare eller en... dokumentär? Det är en berättelse som fångar mig från första meningen, och den eskalerar och chockerar mig (ganska så rejält faktiskt!) under berättelsens gång. Trots all avsaknad av tempo och action.

  Mot slutet tycker jag att handlingen balanserar på gränsen till att "balla ur", och tappa fokus. Men så kommer de sista meningarna... oj, oj, oj! Håll i er! Och snälla! Akta er... Läs hela recensionen

 4. Mångbottnad
  Emerentia, 16 november 2017

  Är det en kriminalroman en deckare eller en relationsroman ? Kanske en beskrivning av ett samhälle som inte reagerar?

  Ruskig bok som fick mej att må illa på ett par ställen ! I början har den ett mycket bra språk som får en att omedelbart fastna i texten. Tyvärr så tunnas språket ur lite mot slutet.

  Slutet är kanske lite oväntat överraskande. Rekommenderas till den som vill tänka lite självständigt mellan raderna.

 5. lugn dramatik som accelererar
  Håkan Thulin (Skälderviken), 15 november 2017

  Berättelsen har en sektliknande handling med dramatik o visst inslag av humor. Man undrar verkligen om inte en, så i alla fall liknande, händelse som påminner om denna, har hänt. Rek. varmt.

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Ane Riel