Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
474
Utgivningsdatum
2021-08-02
Upplaga
1
Förlag
Iustus
SAB
Oeada
ISBN
9789177371540
Aktiebolagets funktion (häftad)

Aktiebolagets funktion

Häftad Svenska, 2021-08-02
719
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Aktiebolag och andra associationer är en förutsättning för västerlandets ekonomiska utveckling. I aktiebolagsform kan resurser och kapital samlas.
Aktiebolagen bidrar till välståndet genom den verksamhet som de utför. Trots aktiebolagets obestridliga vikt finns det en rad grundläggande frågor som inte är ordentligt utredda i svensk rätt eller utländsk rätt:

- Hur skall aktiebolagets natur förklaras? Vilken betydelse har till exempel rättsutvecklingen och ekonomiska eller socialetiska teorier för vårt sätt att se på aktiebolag och aktiebolagsrätt.

- Vad är aktiebolagets syfte? I juridiken talar man om "vinstsyfte", men måste alla beslut i ett aktiebolag syfta till att ge vinst och i vilket tidsperspektiv skall vinsten uppkomma? Aktiebolagets syfte kan diskuteras utifrån ekonomisk teori, men rättskällorna innehåller svar på flera av de praktiska frågorna om hur syftet påverkar konkreta beslut i aktiebolaget.

- Vilka är aktiebolagets intressenter? I svensk rätt brukar aktieägarna ses som aktiebolagets intressenter, men det finns goda skäl att modifiera denna syn i samband med ett aktiebolags insolvens.

De grundläggande frågorna om aktiebolagets funktion har fått förnyad aktualitet med diskussionen om hållbarhet i miljömässiga, sociala och styrningsmässiga sammanhang. Det finns både ny forskning, policyinitiativ och ett stort intresse
i näringslivet för hur hållbarhetsfrågorna kan kopplas till aktiebolagsrätt och bolagsstyrning.

I denna bok behandlas grundläggande frågor om aktiebolagets funktion utifrån äldre och nyare teoribildning i juridik, ekonomi, socialetik och hållbarhet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Aktiebolagets funktion
  2. +
  3. Svensk lag 2022

De som köpt den här boken har ofta också köpt Svensk lag 2022 av Per Henrik Lindblom, Kenneth Nordback (inbunden).

Köp båda 2 för 1738 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Daniel Stattin