Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Skrifter från juridiska fakulteten i Uppsala (del 145)
Antal sidor
865
Utgivningsdatum
2021-08-02
Upplaga
1
Förlag
Iustus
SAB
Oeada-c
ISBN
9789177371557
Beskattning av stiftelser (inbunden)

Beskattning av stiftelser

Inbunden Svenska, 2021-08-02
1089
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Beskattning av stiftelser utgör ett speciellt område
i inkomstskatterätten. Utgångspunkten är visserligen att stiftelser beskattas på samma sätt som andra juridiska personer, men till följd av stiftelsens särdrag har det på området utvecklats regler och principer som på olika sätt avviker från hur beskattningen generellt går till. Detta gäller redan grundläggande frågor om vem som är skattesubjekt, hur skattskyldigheten bestäms och hur beskattningsunderlaget avgränsas. Vid avgränsningen av skattesubjektet är en särskild fråga hur man ska hantera förmögenhetsbildningar som liknar stiftelser men som inte omfattas av stiftelselagen (exempelvis utländska rättsfigurer). Mest iögonfallande på det stiftelseskatterättsliga området är emellertid att det föreskrivs att stiftelser i vissa fall ska medges fullständig eller partiell skattefrihet. Sådan skattebefrielse ges främst till allmännyttiga stiftelser. Hela det stiftelseskatterättsliga området präglas av en lång rättsutveckling med en omfattande rättspraxis.

I denna bok studeras inkomstbeskattningen av stiftelser och liknande förmögenhetsbildningar. I fokus står inkomstskatterättsliga grundfrågor om skattesubjektivitet, skattskyldighet och inkomstbegreppets omfattning. Studien har en rättsdogmatisk, systematiserande inriktning. Ambitionen är att framställa stiftelseskatterätten
som en sammanhängande helhet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Beskattning av stiftelser
  2. +
  3. Beskattning av fastigheter och bostadsrätter : inkomstskatt, mervärdesskatt, fastighetsskatter och punktskatter

De som köpt den här boken har ofta också köpt Beskattning av fastigheter och bostadsrätter : ... av Daniel Andersson, Hanna Grylin, Eleonor Kristoffersson (häftad).

Köp båda 2 för 1380 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Martin Berglund