Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
96
Utgivningsdatum
2022-10-12
Upplaga
1
Förlag
Gothia Kompetens AB
Originaltitel
Barns delaktighet och inflytande : Hållbar utveckling i förskolan
SAB
Eab.01
ISBN
9789177413295

Barns delaktighet och inflytande : hållbar utveckling i förskolan

Häftad,  Svenska, 2022-10-12
318
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Skapa förutsättningar för barns delaktighet och inflytande i förskolan

Barn har rätt till delaktighet och inflytande i förskolan, det säger både lagen och styrdokumenten. För att skapa förutsättningarna för delaktighet och inflytande krävs ökad reflektion i förskolans systematiska kvalitetsarbete med särskilt fokus på hållbar utveckling. Men hur gör vi och var börjar vi?

Boken uppmuntrar till att skapa förutsättningar för barns delaktighet och inflytande i förskolan – genom reflektion, hållbart tänkande och inte minst mod.

I boken lyfter författaren Marie Kvarnryd fram viktiga faktorer för att skapa förutsättningar för barns delaktighet och inflytande: inlyssnande förhållningssätt, reflektion, språkets betydelse, förskolans organisation och förskollärarens medvetenhet kring strategiskt och kommunikativt handlande. Utifrån erfarenheter som pedagogista och möten med förskollärare och rektorer samt med förankring i forskning ger författaren konkreta verktyg att använda i verksamheten, till exempel ett pedagogiskt årshjul.

Barns delaktighet och inflytande tar bland annat upp likvärdig förskola, jämställt deltagande, pedagogisk dokumentation, interkulturellt förhållningssätt och estetikens språk. Varje kapitel följs av ett praktiskt avsnitt med reflektionsfrågor och ett processarbete med observationer och uppgifter att genomföra i verksamheten.

Boken vänder sig till yrkesverksamma inom förskola och kan också användas inom förskollärar- och barnskötarutbildningar.

Marie Kvarnryd är legitimerad förskollärare, pedagogista och universitetsadjunkt vid Mälardalens Universitet. Hon undervisar på förskollärarprogrammet, på uppdragsutbildningar och inom Samverkan för bästa skola (SBS) för Skolverket. Till grund för boken ligger hennes studie Att skapa förutsättningar för barns delaktighet och inflytande – en studie om förskollärares strategiska och kommunikativa handlande.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Barns delaktighet och inflytande : hållbar utveckling i förskolan
  2. +
  3. Att bli förskollärare : mångfacetterad komplexitet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Att bli förskollärare : mångfacetterad komplexitet av Ingrid Engdahl, Eva Ärlemalm-Hagsér (häftad).

Köp båda 2 för 828 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »