Imagine Yoko (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Engelska
Antal sidor
123
Utgivningsdatum
2005-08-01
Förlag
Bakhåll
Illustrationer
32ill.(12col.).
Dimensioner
200 x 135 x 15 mm
Vikt
346 g
Antal komponenter
1 DVD
Komponenter
DVD
SAB
Ibz Ono, Yoko
ISBN
9789177422365
Imagine Yoko (inbunden)

Imagine Yoko

Inbunden,  Engelska, 2005-08-01
141
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Yoko Onos tankebok "Imagine Yoko", en härligt optimistisk bok med budskapet att individen kan uträtta storverk och att mänskligheten kan klara nästan vad som helst, t ex skapa fred på jorden och att varje projekt börjar i tanken, "Art is in the mind. Art is to imagine." Med boken följer utan extra kostnad en bonus-DVD med utdrag ur två av Yokos filmer: Fly och Bottoms.

Boken är ännu ett resultat av Bakhålls mångåriga samarbete med Yoko personligen och kommer bara ut på Bakhåll, inte på något annat förlag i världen. Det var Peter Glas som för ungefär ett år sen frågade Yoko om Bakhåll kunde få en bok av henne om "vad konst är", arbetstiteln som Glas föreslog var "Art as I see it" och Yoko svarade utan betänketid ja. Peter Glas fick uppgiften att plocka lämpligt material ur hela Yokos oeuvre - från allt hon skrivit genom åren, från alla intervjuer hon gett, från alla hennes konstverk och från hela hennes bildarkiv. Boken växte fram i samarbete mellan Peter Glas och Yoko. Kort innan boken skulle gå i tryck ändrade Yoko den stela arbetstiteln "Art as I see it" till den spänstigare "Imagine Yoko".

Yokos konstsyn finns grundlagd redan i boken Grapefruit (som kommit på Bakhåll i dubbelspråkig svensk-engelsk utgåva) och tar sin start i upplevelsen av föreställningarnas kraft och att föremål i tanken är minst lika beständiga som föremål i den fysiska världen - vilket för övrigt var vad som gav John Lennon inspirationen till sången Imagine.

Med boken följer en intressant bonus-DVD med utdrag ur två av Yokos filmer. Det är dels filmen Bottoms, inspelad 1966. Allt man ser är folks nakna rumpor i närbild som rör sig som när man går. Originalfilmen är 80 minuter och innehåller 365 personers rumpor. Detta utdrag är 7 minuter, tillräckligt för att väcka den fascinerande tankeställaren "vad skiljer egentligen rumpor från ansikten?" Den andra filmen är Fly från 1970, en film om en fluga i extrem närbild som går omkring i ett landskap - och när kameran backar lite ser vi att landskapet är en naken kvinna som ligger utsträckt på rygg och att det är flera flugor som utforskar hennes kropp. Utdraget är 7 minuter av originalfilmens 25 minuter.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Yoko Ono

Övrig information

123 sidor, lyxigt utförande, hårda pärmar, marinblått helklotband med relieftryck, skyddsomslag, högkvalitetspapper, sydda ark, rikt illustrerad.