Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
238
Utgivningsdatum
2013-10-11
Utmärkelser
Nobelpriset
Förlag
Bakhåll
Översättare
Christian Ekvall
Originaltitel
To have and have not
Dimensioner
213 x 140 x 20 mm
Vikt
418 g
SAB
Hce
ISBN
9789177423867

Att ha och inte ha

(4 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2013-10-11
188
  • Skickas från oss imorgon
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Ernest Hemingways roman Att ha och inte ha i nyöversättning och med ett initierat efterord av Christian Ekvall.

Huvudpersonen i Att ha och inte ha - Harry Morgan - är en av det hemingwayska författarskapets mest oförglömliga hjältar. En gång i tiden var han en hederlig medborgare. Numera är han en inbiten brottsling som smugglar både sprit och människor mellan Kuba och Florida. Och han tvekar inte särskilt länge när han måste göra mycket mer olagliga saker än så, saker som gör hans händer bokstavligen blodiga - allt för att kunna försörja sig och sin familj i de extremt hårda tider som råder. Samtidigt är romanen en gripande kärleksberättelse.

Harry Morgan är macho - men ingen kvinnoförförare. Det är hustrun Marie hans hjärta klappar för. Hans höga önskan i livet är att kunna göra tillvaron ljus för Marie och de båda döttrarna. Göra tillvaron ljus och god för dem han älskar trots att han måste tjäna sina pengar på mörk och ibland också ond verksamhet.

Morgan är den klassiska starka romanhjälten personifierad, det är odiskutabelt, ändå är han en av de mest omstridda gestalterna i Hemingways författarskap. Morgan är "mer amerikansk än nationalsången" hävdade Oscar Cargill, vilket Anthony Burgess protesterade mot. Morgan är bara cynisk, menade Burgess, han bryr sig inte om något annat än sig själv och sitt eget.

Var står Morgan politiskt? Är han en handlingskraftig individ med pionjäranda, USA-chauvinist och konservativ republikan eller är han en trotsig person som sätter sig upp mot lagen, en rebell, en anarkist, rentav en kommunist? Hela breda spekrat har rymts i diskussionerna.

Hemingway själv måste gissningsvis le i sin himmel när eftervärlden dividerar så om hans figur - antagligen tar han det som intäkt för att det han har skapat är en i högsta grad trovärdig person, en komplett fyllig romangestalt, lika svårinringad som en verklig människa av kött och blod.

Att ha och inte ha har filmatiserats tre gånger. Mest känd är versionen från 1944 med Humphrey Bogart och Lauren Bacall. Den rör sig ganska fritt i förhållande till romanen och har handlingen förlagd till Martinique istället för Kuba. Alla minns Bacalls beslöjade replik "You know how to whistle, don't you, Steve? You just put your lips together and blow..."

"Den hudnära skildringen är så fantastisk! Mycket läsvärd!" Jögge Sundqvist, SVT Go'kväll.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Att ha och inte ha
  2. +
  3. Över floden in bland träden

De som köpt den här boken har ofta också köpt Över floden in bland träden av Ernest Hemingway (inbunden).

Köp båda 2 för 365 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Att ha och inte ha. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. ojämn men också enastående bra
    Mats H, 2 januari 2016

    De två första delarna är det bästa jag läst av Hemingway medan den avslutande delen är betydligt sämre, kanske beroende på att Hemingway vill få utlopp för sina personliga aversioner mot då levande författare. Efterordet av Ekvall är i sig ett intressant stycke läsning.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Ernest Hemingway