Hundmanuskripten (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
173
Utgivningsdatum
2023-12-05
Förlag
Bakhåll
Översättare
Christian Ekvall
Originaltitel
Hundemanuskripta
Dimensioner
21 x 156 x 118 mm
Vikt
185 g
SAB
Hce
ISBN
9789177425229
Hundmanuskripten (häftad)

Hundmanuskripten

(26 röster)  |  Läs 7 recensioner
Häftad,  Svenska, 2023-12-05
169
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
NOBELPRISET I LITTERATUR 2023.

"Relationen mellan hund och människa har jag inte sett skildras med sådan perfekt tonträff tidigare", Johan Hilton, Dagens Nyheter.

"Hundmanuskripten kan bli en hit", Johannes Klenell, Arbetet.

"Finurlig och jätterolig", Erik Jonsson, Västerbottens-Kuriren.

"Komiskt, rörande", Malin Krutmeijer, Sydsvenskan.

"Intelligent och finurlig värme", Johan Fingal, Jönköpings-Posten.

"Läs Hundmanuskripten!" Rebecca Klitgaard Nelsson, Kyrkans Tidning

"Kort, förvånansvärt lättläst och väldigt rolig", Alicia Gustafsson Grönlund, Sydöstran

"Fosse har en komisk sida som blommar fritt i Hundmanuskripten, en kärleksförklaring till dem alla: Skeppshund, knähund och byracka." Ulrika Knutson, Fönstret.

Listan Årets bästa böcker: Jon Fosses Hundmanuskripten. "Nobeljonet är ju riktigt rolig." Lasse Anrell, Nya Wermlands-Tidningen.

"Bästa inkörsporten till Fosses författarskap", Bo Pettersson, Hufvudstadsbladet.

En mycket originell och finurlig bok av Jon Fosse som fått titeln Hundmanuskripten. Översättningen till svenska är av Christian Ekvall. Fosse betraktades som Norges troligaste kandidat till Nobelpriset i litteratur och nu har han fått det. För denna bok och andra. Någon räknade fram att hans verk spelats på över tusen teaterscener världen över.

Han har författat tre noveller som är skrivna i hundperspektiv, alltså berättelser som återger vad dessa hundar kan tänkas ha att säga om tillvaron.

De tre novellerna är Nei å nei, Du å du samt Fy å fy.

Nu sammanförda i volymen Hund manuskripten.

Tre lika existentiellt djupsinniga som underfundigt komiska berättelser framförda i all enkelhet och som om det vore en självklarhet att hundar förstår vad människor säger och att de kan prata - men bara med varandra.

I den första är det hunden Webster som försmäktar hos sin trötta matte och längtar efter utmaningar och äventyr.

I den andra är det hunden Olav som faktiskt vågar sig ut på en romantisk runda.

I den tredje är det skeppshunden Haktor som troget håller koll på livet på skutan.

Det är intressant att Fosse - denne litteräre gigant som författat mer än 50 böcker (pjäser, romaner, diktsamlingar), översatts till mer än 50 språk och tilldelats oräkneliga internationella priser och utmärkelser - ofta arbetar med så till synes små medel.

Han är en mästare på små repliker med stort innehåll.

I hans pjäser och berättelser är det sällan intrigen eller de stora strukturerna som driver handlingen framåt. Istället är det hela tiden de små konflikterna, de små vardagshändelserna som ligger och vibrerar i fokus.

Det blir ett nära-livets-puls-berättande, ett ytterligt avancerat less-is-more-synsätt. En metod som skapar fascinerande rollfigurer med överrumplande äkta karaktärsdrag. Och nu får vi alltså bevis för att han inte begränsar sig till mänskliga personligheter. Det kan vara hundar också.

Hundmanuskripten av Jon Fosse i översättning av Christian Ekvall. ISBN 978 91 7742 522 9. Högkvalitetspapper, sydda ark, mjuka pärmar med flikar. 176 sidor.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Hundmanuskripten
 2. +
 3. Trilogin

De som köpt den här boken har ofta också köpt Trilogin av Jon Fosse (inbunden).

Köp båda 2 för 278 kr

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av Hundmanuskripten. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. I hundens tankar
  Pia Olterman, 9 februari 2024

  Fristående berättelser om och av hundar. Jon Fosse låter hunden beskriva vad den ser och tänker i vardagliga situationer. En hund rymmer hemifrån ut till livets hårda skola. Skeppshunden på en fiskebåt börjar bli gammal och en ny ung hund kandiderar för platsen som skeppshund.

  En fin liten novellsamling av Nobelpristagaren.

 2. Barnbok
  INGVAR BJUNÖ, 19 januari 2024

  Man behöver inte vara nobelpristagare för att skriva en sådan enkel bok. Hoppas att hans andra böcker är bättre annars har Nobelkommitën gjort ett knasigt val.

 3. "Armbågen i sidan"-gliringar
  Hjortronhyllan, 4 januari 2024

  En bok som består av tre noveller, berättade ur olika hundars perspektiv, där essensen hämtas från ett liv utan för många funderingar. Novellerna utforskar jakten på äventyr, där man har glömt bort hur hemmets trygghet tas för given. Det handlar även om livet där man saknar en partner, som senare ger livet ett mer djup, men som också med enkelhet tas för givet. Temat i dessa noveller känns som rädslan för att det är över, att gubben ska glömmas bort eller att en tjänst av att varit vid liv in... Läs hela recensionen

 4. Hundmanuskriptet
  Marie Bengtsson, 28 december 2023

  En fantastisk bok som på ett finstämt sätt beskriver hunden och människans relation till varann. Den beskriver också livet, ensamhet, längtan och kärlek. Kan verkligen rekommenderas det behövs fler sådana böcker i en tid som vår.

 5. Underbar
  Huvaliga, 7 december 2023

  En till synes enkel bok som skildrar världen från hundars synvinkel. Förutom att den totalt hängiven det omkullkastande perspektivet är den vansinnigt rolig. Den skakar om hela världen och jag kommer aldrig att glömma den här underbara "lilla" boken.

 6. Samtal mellan hund och människa?
  Agneta A, 4 december 2023

  Såg en kommentar till boken att det var liksom kommunikation mellan människa och hund. Jag upplevde nästan bara hundens tankar, så jag var besviken. Har man hundar själv så tyckte jag det var magert i förhållandet hur livet med hundar kan te sig. Sorry!

 7. Kul liten bok
  Hans Karlsson , 16 november 2023

  Trevlig läsning. Lättsam och inget jag normalt förknippar med en nobelpristagare. Annat av Fosse är mer läsvärt. Jag tänker närmast på Ett nytt namn

Visa alla 7 recensioner

Fler böcker av Jon Fosse