Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
234
Utgivningsdatum
2021-06-11
Förlag
Bakhåll
Dimensioner
209 x 136 x 15 mm
Vikt
336 g
SAB
Hc
ISBN
9789177425601

Pennskaftet

(1 röst)
Häftad,  Svenska, 2021-06-11
148
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 11 format & utgåvor
Elin Wägners roman Pennskaftet, i nyutgåva med efterord av Ulrika Knutson, handlar om journalisten Barbro (som kallas Pennskaftet) och hennes kamp för kvinnlig rösträtt.

Pennskaftet är en eldsjäl. Hon är ung och stark och optimistisk. Med sin journalistik vill hon uträtta stora saker, hon vill upphäva orättvisorna, hon vill förändra världen. Hennes kvinnliga kamrater är lika beslutsamma, men det är svårt att hålla fanan högt i en tid när så många i deras omgivning - både män och kvinnor - är fullkomligt oförstående inför tanken på kvinnlig rösträtt. Då gäller det att bita ihop och fortsätta framåt, något som Pennskaftet är mästare i, att bita ihop.

Hon arbetar på Frisinnade Morgontidningen i Klarakvarteren. Hon jäktar mellan redaktionen och kamplokalen för rösträtten.

"Hon var klädd i en lång mörkblå journalistrock, rak och snäv som ett pennfodral." På huvudet en eldröd hatt, en så kallad "kvällskråka, varur ett par mycket illfundiga ögon tittade fram".

Hon uppvaktas av den unge arkitekten Dick som först tror att hon är en lättfärdig flicka, men strax får klart för sig att hon är raka motsatsen: Hon är karaktärsfast och ihärdig. En verklig kämpe. Målmedveten. Disciplinerad.

Ändå är hon öppen för kärlek: När hon och Dick blir ett par är de "oskiljaktiga som ett andpar om våren".

Pennskaftet är en roman om politisk kamp men också om privatliv och om kärlek.

Som Ulrika Knutson skriver i sitt efterord:

"Elin Wägner lägger allt krut på att verkligen skildra de svenska suffraget terna som 'sanna kvinnor', med kärlekssorg och brustet hjärta. De drömmer om man och barn och vackra hattar."

"Elin Wägner föddes i Lund 1882 och dog i Småland 1949. Hon var författare, feminist och fredsaktivist. 1944 valdes hon in i Svenska Akademien, som andra kvinna efter Selma Lagerlöf. Hon provocerade ofta sin samtid."

Pennskaftet utkom första gången 1910. Med tiden har boken blivit en feministisk klassiker.

Romanen Pennskaftet av Elin Wägner med efterord av Ulrika Knutson (som utkommit med biografin Den besvärliga Elin Wägner). ISBN 978-91-7742-560-1. Mjuka pärmar med flikar, högkvalitetspapper, sydda ark, 240 sidor.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Pennskaftet
  2. +
  3. Norrtullsligan

De som köpt den här boken har ofta också köpt Norrtullsligan av Elin Wägner (häftad).

Köp båda 2 för 283 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Elin Wägner