Pilgrimsfalken (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2021-12-10
Förlag
Bakhåll
Översättare
Andreas Vesterlund
SAB
Uggl
ISBN
9789177425670
Pilgrimsfalken (häftad)

Pilgrimsfalken

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Häftad, Svenska, 2021-12-10
199
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
"Pilgrimsfalken är en av litteraturhistoriens bästa böcker i den genre som har kommit att kallas nature writing. Hemligheten är en kombination av ornitologisk exakthet och poetisk råstyrka." Fredrik Sjöberg, SVENSKA DAGBLADET

"En glimrande poetiskt färgad prosa om lufthavets obestridlige suverän, Pilgrimsfalken." Göran Kastlund, DALA-DEMOKRATEN

"Måtte nya generationer upptäcka och läsa mästerverket." Arne Ohlsson, TIDSKRIFTEN ANSER

"Omistlig fågelbok. Hjälper oss att se vår värld." Bengt Söderhäll, ARBETARBLADET

"Närmare än så här går det knappast att komma en levande varelse... En fullkomligt magisk nyöversättning..." Aase Berg, DAGENS NYHETER

J A Bakers mästerverk Pilgrimsfalken (The Peregrine) i nyöversättning av Andreas Vesterlund och med efterord av Jonas Ellerström.

Vi följer författaren när han under ett vinterhalvår (oktober till april) spanar efter den skyggaste och skickligaste av rovfåglar. Han strövar omkring i det engelska kustlandskapet med sin kikare.

Det gäller att förflytta sig omärkligt genom vegetationen eftersom pilgrimsfalkar är oerhört observanta och registrerar minsta detalj som förändras i det milsvida synfältet. Även falkens bytesfåglar är vaksamma. När en falk närmar sig lyfter andra fåglar från marken och flyr för sina liv. De flesta klarar sig men inte alla.

Plötsligt slår han till, i luften. Störtdyker mot en duva, mås eller vipa, dödar den omedelbart genom ett hugg i en halskota och landar med den på den utvalda platsen för dagens sparsmakade måltid.

J A Baker var totalt okänd som författare när han skickade manuskriptet om sitt envisa falkskådande till ett förlag i London. Boken kom ut 1967, har allt sedan dess tryckts i otaliga upplagor och har genom sina detaljerade skildringar blivit något av en kultbok för naturvänner. Därtill är Bakers sätt att berätta så skickligt, så gestaltande att boken idag dessutom betraktas som en litterär klassiker.

Nyöversättning av Andreas Vesterlund. Efterord av Jonas Eller ström.

"Nature writing at its absolute best."
THE GUARDIAN

"One of the finest works on nature ever written."
BBC WILDLIFE

Pilgrimsfalkar är så skygga och så på sin vakt att de är hart när omöjliga att få syn på, men Baker har tålamod. Han sätter sig i sinnet att han ska komma falken närmare.

"Falkar sover lätt. De vaknar av att ett löv rör sig i vinden, av det vajande gräsets viskning, av skuggor som förlängs och försvinner. De är rymlingar som flytt från allt utom fruktan."

Pilgrimsfalken av J A Baker. Nyöversättning av Andreas Vesterlund, efterord av Jonas Ellerström. ISBN 978-91-7742-567-0. Högkvalitetspapper, sydda ark, mjuka pärmar med flikar. 224 sidor.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Pilgrimsfalken
  2. +
  3. Ålevangeliet : berättelsen om världens mest gåtfulla fisk

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ålevangeliet : berättelsen om världens mest gåt... av Patrik Svensson (pocket).

Köp båda 2 för 278 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Pilgrimsfalken. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Klassiker
    Carl-August, 22 maj 2023

    En av mina absoluta favoritböcker, med fantastisk prosa om naturen och djurens kamp om överlevnad. Denna svenska översättning gör ett bra jobb, men jag tycker fortfarande att Bakers ord träffar hårdare med den engelska originalet. Kan rekommendera om du absolut inte vill läsa på engelska.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av J A Baker