Jesuskultens offer (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
157
Utgivningsdatum
2017-10-20
Förlag
kvartstid
Dimensioner
205 x 125 x 9 mm
Vikt
216 g
ISBN
9789177732631

Jesuskultens offer

(2 röster)
Häftad,  Svenska, 2017-10-20
142
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Hösten 1910 mottog några av Stockholms mest stock konservativa invånare varsitt misstänkt paket. Det här var under de revolutionära attentatens tidevarv, och polis tillkallades. När desarmeringsarbetet var slutfört kunde myndigheterna konstatera att vart och ett av paketen innehöll ett visitkort med texten »Betänk Jesuskultens offer«. Efter några arresteringar framkom det att det hela var en reklamkupp för en ny socialistisk skandal roman.

Författaren, en revolutionär ungsocialist, skildrade initierat utsugningen på landsbygden och svineriet vid skånska slott och herresäten. Men det är framförallt en uppgörelse med den religiösa sexualmoral som sanktionerar övergreppet och driver offren i fördärvet, och en betraktelse över den ogifta moderns hopplösa lott i en tid innan sociala skyddsnät, preventivmedel och aborträtt.

Wilfred Schober alias Wilhelm Sjöberg (1878-1911) var en skånsk typograf. En knegare som satte andras ord för tryck pressen under arbetsdagen och formulerade sina egna på lediga stunder. Jesuskultens offer blev hans enda roman.

"Någon har sagt, att tendensskriveri inte bör förblandas med skönskriveri. Detta är nu en fråga, om vilken 'de lärda' - estetikerna - tvista. För undertecknads vidkommande håller jag före, att en välskriven berättelse med en given tendens har mera värde för arbetarklassen än en blott och bart refererande skildring, utan annat ändamål än att blända med vackra ord." C F Boman, Nya Folkviljan
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Jesuskultens offer
  2. +
  3. Till storms! : dikter, noveller, artiklar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Till storms! : dikter, noveller, artiklar av Wilhelm Sjöberg (häftad).

Köp båda 2 för 312 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »