Lutad mot ett spjut : Mary Wollstonecrafts resa i Skandinavien 1795 (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
274
Utgivningsdatum
2022-04-06
Förlag
Ordfront förlag
Medarbetare
Acedo, Sara R (form)
Dimensioner
217 x 144 x 21 mm
Vikt
440 g
SAB
Ibz Wollstonecraft, Mary
ISBN
9789177752035

Lutad mot ett spjut : Mary Wollstonecrafts resa i Skandinavien 1795

(4 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2022-04-06
210
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
År 1795 stiger författarinnan Mary Wollstonecraft i land på klipporna söder om Göteborg. Hennes uppdrag är att söka en skeppslast med silver som hennes man har förlorat. Med sig har hon sin ettåriga dotter Fanny och barnjungfrun Marguerite.

Vid denna tid är Mary Wollstonecraft 36 år och har skrivit en rad böcker. Mest uppmärksammad är Till försvar för kvinnans rättigheter, som gjort henne omstridd i hemlandet England - aktad, till och med älskad, men också föraktad. Och nu har hon alltså begett sig till en av Europas utkanter. Resan i Sverige, Norge och Danmark blir ett händelserikt tillstånd där hennes tillvaro står och väger.

I Lutad mot ett spjut får läsaren följa med i Mary Wollstonecrafts fotspår och in i hennes tankevärld. Det är en sann historia som tar sig friheter med inspiration av 1700 talsförfattarens fantasi och förnuft. En fängslande biografi - och en skattjakt.

"detta är en av de mest inspirerande och folkbildande bladvändarna i sin genre." Miljömagasinet, Jan-Ewert Strömbäck

"På samma gång skickligt och njutbart låter Bjärvall läsaren följa Wollstonecraft på hennes väg i såväl geografi som tankevärld - och på jakt efter både materiella och andliga skatter. En lika lärorik och inspirerande som äventyrligt spännande bok." BTJ, Inger Littberger Caisou-Rousseau

"Bjärvall visar i sin bok vilken rivig dam Wollstonecraft var. (...) På alla plan var hon långt före sin tid, i princip allt hon propagerade för skulle komma att förverkligas - långt efter hennes död." Göteborgs-Posten, Lovisa Broström

"Katarina Bjärvall skriver detaljrikt och medryckande om händelser och känslor som ligger 227 år tillbaka i tiden." Journalisten

"I Bjärvalls bok får vi en vardagsnära inblick, som åtminstone ger mig ett par nya insikter (...)." Fempers
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Lutad mot ett spjut : Mary Wollstonecrafts resa i Skandinavien 1795
 2. +
 3. Till växten : En kärlekshistoria

De som köpt den här boken har ofta också köpt Till växten : En kärlekshistoria av Maja Alskog Bredberg (häftad).

Köp båda 2 för 439 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Lutad mot ett spjut : Mary Wollstonecrafts resa i Skandinavien 1795. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En underbar berättelse med stor närvarokänsla

  I Lutad mot ett spjut får läsaren både lära känna Mary Wollstonecraft närmare och mer mångfcetterat än som bara en intellektuell feminist. Hon framstår som en själsvtändig, modig och kritiskt sinnad föregångsgestalt.
  Boken är skriven med ett friskt och lättilgängligt tilltal som får en att känna sig där ute på riggens blåsiga däck med Mary Wollstonecraft, den ettåriga dottern Fanny och barnflickan.

  Genom att Bjärvall följt Wollestonecroft i spåren längs Skandinaviens kuster och f... Läs hela recensionen

 2. Mary Wollstonecraft och författaren
  Ann Linderholm (Hägersten), 14 juni 2022

  Boken handlar om Mary Wollstonecraft resa i Skandinavien i slutet av 1700-talet. Men den handlar också om författarinnan själv och hur hon söker finna spår av Mary idag på de platser Mary besökt för mer än 200 år sedan. Jag borde ha läst Mary Wollstonecrafts egna resebrev i stället som är skrivna under samma resa eftersom jag inte är tilltalad av författarens inblandning i historien. Men Marys historia berättas också och den är intressant eftersom Mary Wollstonecraft var en så viktig feminist.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Katarina Bjärvall