Urminnes hävd (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
309
Utgivningsdatum
2023-09-12
Förlag
Ordfront förlag
Medarbetare
Thunfors, Eric (form)
Dimensioner
23 x 230 x 141 mm
Vikt
555 g
SAB
Hc.01
ISBN
9789177753513
Urminnes hävd (inbunden)

Urminnes hävd

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2023-09-12
229
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Urminnes hävd Kan levereras innan julafton
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Anna Magnusson, tidigare jurist men sedan många år renägare i Kautokeino, får ett samtal: en hittills okänd släkting, den udda enslingen Are Israelsson, har gripits för ett mord han nekar till att ha begått. Nu vill han ha henne som försvarare.

Are står anklagad för att ha mördat en nybliven änkling i hans hus i Umeå. Men hur skulle den kortväxte Are alls ha kunnat skära halsen av den storväxte Stig Göran Lindwall? Och vad har de brev Lindwall fann till sin hustru från en viss Ditlev med mordet att göra?

Tillsammans med kriminalinspektör Melker Grundström gräver sig Anna allt djupare ner i mysteriet, och en historia med rötter i 1920-talet rullas upp. Det var en tid då familjer splittrades till följd av rasism, tvångsförflyttning och en oförstående överhet. Fiendskap uppstod mellan de bofasta renägande samerna och de tvångsinflyttade, och Ares föräldralöse far, långt senare en erkänd konstnär, blev ett offer i myndigheternas spel.

En gripande deckare om hur tillfälligheter kan riva upp såriga minnen. Och om hur ensam aldrig är stark.

 

"Genom återblickar långt tillbaka i tiden tecknar Pettersson en bakgrund till dagens situation, med konflikter, miljöförstörelse, och en samisk tradition i upplösning. Här briljerar författaren med sin stora kunskap, sina intressanta människoöden och pregnanta miljöskildringar. Stilen är effektiv och ledig i en till synes okonstlad språkdräkt. (...) ett mycket engagerande verk från Lars Petterssons penna." BTJ, Kenneth Carlsson

""Urminnes hävd" är en spännande deckare, en fasaväckande berättelse om samisk utsatthet, men den är också en lågmäld protest mot samtidens farliga tempo." Dagens Nyheter, Lotta Olsson
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Urminnes hävd
 2. +
 3. Skinn

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skinn av Sara Strömberg (inbunden).

Köp båda 2 för 458 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Urminnes hävd. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Mycket bra bok!
  Hans Svensson, 12 oktober 2023

  Samtliga fyra tidigare böcker med Anna Magnusson som huvudperson och med utgångspunkt i Kautokeino har varit bra och läsvärda. Bäst har enligt min mening varit den lovordade debuten, "Kautokeino, en blodig kniv". Med den här boken når författaren samma höjder som med debutboken.
  Som ofta i en bra kriminalroman finns det ett brott som skall lösas lite i bakgrunden och som håller ihop
  handlingen. Den samiska befolkningens villkor och öden under en stor del av 1900-talet blir emellertid... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Lars Pettersson