Väckelsens vår : när Hitler formade Sverige (inbunden)
Ingår i kampanjer:
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
375
Utgivningsdatum
2024-01-30
Förlag
Ordfront förlag
Medarbetare
Grandin, Elina (form)
Dimensioner
216 x 142 x 27 mm
Vikt
546 g
SAB
Ocgg,Kc.54
ISBN
9789177753896

Väckelsens vår : när Hitler formade Sverige

(1 röst)
Inbunden,  Svenska, 2024-01-30
229
  • Skickas från oss på måndag
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
"en bragd till bok." Aftonbladet

Våren 1933 blåste kraftiga högervindar. Adolf Hitler blev diktator i Tyskland och höll flammande tal om en nationell revolution medan oppositionen sattes i koncentrationsläger. Över hela Europa skänkte nyheterna från Berlin hopp i olika högerkretsar och det svenska högerpartiet dagens Moderaterna sydde upp armbindlar, bildade kamporganisationer och höll massmöten och flaggparader.

»Den renande vinden ha vi länge väntat på«, förkunnade en av de ledande i partiet.

Högern mobiliserade och Socialdemokraterna var allvarligt oroade. Stod också den svenska demokratin på tur att störtas? Behövde arbetarrörelsen göra sig beredd på väpnat motstånd?

Väckelsens vår är berättelsen om politisk radikalisering men också om radikaliseringens motkrafter om hårdnande motsättningar och opportunism men även om politisk eftertanke och strävan efter samförstånd. Under de stormiga vårmånaderna 1933 lades trots allt grunden för det moderna Sverige; ur en turbulent tid präglad av regeringskriser och politiskt våld föddes till slut ett demokratiskt föregångsland med världsrykte.

Med hjälp av dagböcker, mötesprotokoll och dagstidningsmaterial bygger journalisten och författaren Erik Sandberg en närgången skildring av den svenska mellankrigstiden och sätter ljuset på några av dess mest avgörande veckor en tid full av lärdomar som idag ter sig mer aktuella än på länge.

"Journalisten Erik Sandberg fyller därför en bildningslucka med sin nya "Väckelsens vår. När Hitler formade Sverige". Och det ska sägas med en gång: det är något av en bragd till bok. Korta välskrivna kapitel, fulla av cliffhangers, som dessutom lyckas göra raffel av interna strategidiskussioner inom borgerligheten. Greppet påminner om hur Sandberg i tidigare böcker som "Lönesänkarna" och "Jakten på den försvunna skatten" gjorde förstklassig underhållning av 70-talets finanspolitik. Överlag förtjänar Sandberg en större berömmelse - han är en intellektuell journalist i Gellert Tamas och Nina Björks liga. (...) Sandberg är en duktig historisk detektiv. (...) Men det som gör "Väckelsens vår" så skimrande är det samhällsfilosofiska siktdjupet i boken." Aftonbladet, Rasmus Landström
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Väckelsens vår : när Hitler formade Sverige
  2. +
  3. Minnen av kriget

De som köpt den här boken har ofta också köpt Minnen av kriget av Nikolaj Nikulin (inbunden).

Köp båda 2 för 458 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Erik Sandberg