Gryning över Kalahari : hur människan blev människa (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Serie
Kalahari (del 1)
Antal sidor
382
Utgivningsdatum
2024-01-09
Förlag
Ordfront förlag
Medarbetare
Eriksson, Frida (form)
Dimensioner
210 x 135 x 25 mm
Vikt
568 g
SAB
Ueaa
ISBN
9789177753940

Gryning över Kalahari : hur människan blev människa

Häftad,  Svenska, 2024-01-09
149
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Det är gryning över Kalahariöknen. De rödtofsade trapparna spelar och solen lyfter sin skiva över horisonten som den gjort i miljoner år.

I Kalahari finns bushmännen eller san-folket som de egentligen heter. Genetiskt sett är de en av jordens äldsta folkgrupper och de lever fortfarande som de tidigaste människorna gjorde - av att samla det som naturen ger.

Lasse Berg känner sanfolket sedan 20 år tillbaka. Minst lika länge har han grubblat över frågan om mänsklighetens ursprung. Hur har den mänskliga arten uppkommit? Vad hände för sju miljoner år sedan då människornas och apornas vägar skildes åt? Och vad är egentligen en människa?

Gryning över Kalahari är resultatet av många års arbete och resor. Lasse Berg har intervjuat de främsta vetenskapsmännen inom evolutionslära, arkeologi och paleontologi. Han har sammansmält detta med sina egna erfarenheter av att leva på olika håll i världen, inte minst i Afrika. Resultatet är en fascinerande, lättillgänglig och djupt personlig sammanfattning av vår tids mest avancerade vetande om människans evolution.

Borta är numera den klassiska darwinismens föreställning om den stenhårt individualistiska kampen för tillvaron som utvecklingens drivkraft. Idag vet vi att det är andra saker som betytt mera i mänsklighetens evolution. Som skapat den fantastiska berättelsen om hur en liten grupp tillhörande arten homo sapiens som levde i Afrika för 150.000 år sedan spred sig ut över hela jordklotet. Detta är boken om det samarbetande, lättjefulla, berättande, dansande, målande, skönhetstörstande djuret. Boken om människan.

"Det känns gott att bära hans bok bland ryggsäckens insamlade skatter. [...] En bok med en rytm som också är ett budskap."
Moa Matthis, Obs


"Ett fängslande essäistiskt reportage om människans ursprung. Till hennes bästa genetiska arvedelar, förstår man, hör nyfikenheten, uthålligheten och förmågan att berätta. Lasse Berg vansläktas sannerligen inte. [...] En lång och spännande resa genom den senaste forskningens svar på mänsklighetens äldsta frågor."
Lars Linder, Dagens Nyheter

"En mycket mycket bra sammanfattning av all forskning på det här området, en imponerande sammanfattning[...] Empati, medkänsla är definitivt en del av vårt s.k. djuriska arv. Det kanske inte är så att jultomten kommer från Afrika, men att givmildheten har sitt ursprung där."
Jan-Olov Johansson, Vetenskapsradion i P1
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Gryning över Kalahari : hur människan blev människa
  2. +
  3. Skymningssång i Kalahari : hur människan bytte tillvaro

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skymningssång i Kalahari : hur människan bytte ... av Lasse Berg (häftad).

Köp båda 2 för 298 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »