Fienden : Sveriges relation till Ryssland från vikingatiden till idag (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2024-05-15
Förlag
Ordfront förlag
Medarbetare
Jais-Nielsen, Eva (form)
Dimensioner
225 x 150 x 25 mm
Vikt
610 g
SAB
Kc,Kma
ISBN
9789177754121

Fienden : Sveriges relation till Ryssland från vikingatiden till idag

Häftad,  Svenska, 2024-05-15
149
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss imorgon
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Ingen av Sveriges grannar har gett landet lika många anledningar till misstänksamhet och rädsla som Ryssland. Ryssen är den hävdvunne farlige främlingen och det är inte svårt att förstå varför: skärgårdshärjningarna kring 1720, invasionen 1808, den tsaristiska repressionen vid förra sekelskiftet, Stalins tyranni och aggression mot Finland 1939, kärnvapenhotet under efterkrigstiden, Raoul Wallenbergs öde, Putins krig mot Ukraina, och så vidare. Vi har lärt oss att Ryssland = Fienden. Den här boken spårar Sveriges relation till Ryssland tillbaka till vikingatiden. För ett drygt millennium sedan var banden mellan våra länder nära och goda men relationen har senare definierats som arvfiendskap.

Historien har aldrig varit förutsägbar, och framför allt - den är inte slut. Att Sverige nu lämnar sin alliansfrihet och rättar in sig i Natoledet är en direkt konsekvens av en historiskt betingad fruktan för grannen i öster.

"Bokens storhet ligger framför allt i att den lyckas skapa en fördjupad förståelse av hur nutiden och historien hela tiden samverkar i skapandet av vår världsbild och i bilden av den idealtypiske ryske fienden." BTJ, Mats K.G. Johansson

"Den som vill lära sig av och förvånas över Rysslands sätt att hantera inrikes och utrikes motståndare kan med fördel läsa Dick Harrisons bok (...). Den kunde inte vara mer välkommen, och inte bara på grund av dess aktualitet utan också därför att den är det första seriösa, genomforskade försöket att skriva denna historia. (...) Kunskaper om de historiska relationerna mellan Sverige och Ryssland är nödvändiga om vi vill förstå de processer som pågår i dag. Författaren delar generöst med sig av sitt närmast encyklopediska vetande." SvD, Bengt Jangfeldt
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Fienden : Sveriges relation till Ryssland från vikingatiden till idag
  2. +
  3. Klanerna : den systemhotande brottsligheten

De som köpt den här boken har ofta också köpt Klanerna : den systemhotande brottsligheten av Jan Persson, Johannes Wahlström (pocket).

Köp båda 2 för 228 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Dick Harrison