Döden vid Raatevägen : Finska vinterkrigets mest mytomspunna slag (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
318
Utgivningsdatum
2018-10-12
Upplaga
1
Förlag
Lind & Co
Översättare
Camilla Frostell
Originaltitel
Raaka tie Raatteeseen - suurtaistelun ihmisten historia
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner
187 x 110 x 20 mm
Vikt
177 g
SAB
Kdd.54
ISBN
9789177796657

Döden vid Raatevägen : Finska vinterkrigets mest mytomspunna slag

(10 röster)  |  Läs 2 recensioner
Pocket,  Svenska, 2018-10-12
79
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Militärhistorien är bräddfylld med berättelser om nedbrända krigszoner, leråkrar, ruinstäder och djungler. Men i stort sett bara ett betydelsefullt slag har utspelat sig i ödemarken kring en landsväg, omgärdad av isiga skogar och midjedjup snö, under långa mörka vinternätter enbart upplysta av månskenet. Vid Raatevägen nära den ryska gränsen i mellersta Finland inringade och utplånade finländarna två fastfrusna, tungt utrustade och numerärt överlägsna sovjetiska divisioner under finska vinterkriget (1939 1940). Världsmedierna rapporterade snart om den osannolika framgången. Hur uppfattades blodbadet av fotsoldaterna på den finska och den sovjetiska sidan? I den prisbelönta Döden vid Raatevägen skildras det ofantliga kaoset som det stora slaget ledde till, där huvudrollerna inte spelades av militära befälhavare utan av helt vanliga soldater som kämpade i ett nedfruset helvete .

TEEMU KESKISARJA (f. 1971) är en av de mest lästa finska historikerna och jämförs med såväl Antony Beevor som Peter Englund. Keskisarja har skrivit en rad prisbelönta böcker om olika historiska skeenden och arbetar som adjungerad professor vid Helsingforsuniversitet.

"Tyngdpunkten ligger på skildringen av den enskilde soldatens erfarenheter hämtade från brev och dagböcker och inte minst från nertecknade intervjuer med soldater, officerare och civilpersoner, som var vittne till händelseförloppen. Berättelsen ger fasansfulla närbilder."
Ölandsbladet

"Genom att han fokuserar på människor och talande detaljer har det blivit en mycket läsvärd skildring. Författaren har inte utan skäl jämförts med Peter Englund och Antony Beevor, även om stilen är något annorlunda."
Östra Småland

"Den osannolika segern och finnarnas oortodoxa stridsmetoder blev omedelbart till världshistoria och har behandlats i mängder av böcker och skrifter. Trots det tillför Teemu Keskisarjas bok något nytt. Genom en djupdykning i arkiven låter han vanligt folk komma till tals med talande detaljer om de extremt hårda stridsförhållandena på båda sidor om fronten."
Nerikes Allehanda
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Döden vid Raatevägen : Finska vinterkrigets mest mytomspunna slag
 2. +
 3. Hällristningarnas värld

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hällristningarnas värld av Johan Ling (inbunden).

Köp båda 2 för 318 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Döden vid Raatevägen : Finska vinterkrigets mest mytomspunna slag. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Välskriven och "lättläst".
  BOF, 22 september 2020

  Mkt intressant och ger en delvis annorlunda bild av den gängse historien bland mina finländska vänner. Den finländska framgången kan till viss del förklaras i en dåligt utrustad och dåligt organiserade ryska trupper.

 2. Finsk sisu
  Mojeng, 19 november 2018

  Det var för många namn på samma platser, men jag fick veta mycket som jag inte visste förut. Det var mycket intressant att läsa om Finska soldaternas styrka trots underlägsenhet i förbandsstorlek.
  Jag fick, i någon mån också veta lite om kriget 1917 - 18, de vita mot röda,
  Mitt betyg blir 4 av 5 möjliga.

  Med vänlig hälsning
  Jan Engfors

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Teemu Keskisarja