Killers of the Flower Moon : olja, pengar, mord och FBI:s födelse (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
368
Utgivningsdatum
2018-10-23
Upplaga
1
Förlag
Modernista
Översättare
Ragnar Strömberg
Originaltitel
Killers of the Flower Moon
Medarbetare
Pettersson, Rasmus (form)
Dimensioner
217 x 144 x 35 mm
Vikt
634 g
SAB
Kqat
ISBN
9789177811893
Killers of the Flower Moon : olja, pengar, mord och FBI:s födelse (inbunden)

Killers of the Flower Moon : olja, pengar, mord och FBI:s födelse

(7 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2018-10-23
225
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
VINNARE: Edgar Award (Bästa true crime) NOMINERAD: CWA Gold Dagger (Bästa fackbok)

En av årets största succéböcker i USA - snart som film av Martin Scorsese med Leonardo DiCaprio

»Årets hittills bästa bok.«Entertainment Weekly

»Ett underverk av detektivartad research och berättarförmåga.« Financial Times

På 1920-talet var osagefolket i Oklahoma i USA rikast i världen per capita. Orsaken var ett stort oljefynd på deras ofruktbara reservat, där detta förut utfattiga och förtryckta folk hade markrätterna. Nu körde de omkring i dyra bilar, byggde stora residens och kunde skicka sina barn till Europa för att studera. Men mellan 1921 och 1923 miste den ena efter den andra av dem livet i en våg av oförklarliga självmord, trafikolyckor, explosioner, förgiftningar och skottdramer.
Dessa händelser sammanfaller med att J. Edgar Hoover lägger grunden till det som senare skulle bli FBI. Hoover betraktade Osage-mysteriet som ett gyllene tillfälle att visa vad en modern federal polismyndighet kunde uträtta.

Killers of the Flower Moon: Olja, pengar, mord och FBI:s födelse [2018] är en mästerlig uppvisning i vad som gjort New Yorker-journalisten David Grann omtalad och beundrad: ett verkligt historiskt mysterium läggs i dagen genom att författaren gräver sig djupt ner i historiens mörka arkiv och själv uppsöker de platser där sekelgamla hemligheter ligger dolda. I svensk översättning av Ragnar Strömberg.

DAVID GRANN [f. 1967] är en amerikansk författare och mångfaldigt prisbelönt journalist för The New Yorker. Hans första bok, The Lost City of Z: A Tale of Deadly Obsession in the Amazon [2009] gick i en mystiskt försvunnen brittisk upptäcksresandes fotspår, på jakt efter en förlorad civilisation i Amazonas djungler. Killers of the Flower Moon [2017] tar sig även den an ett ouppklarat mysterium och en ljusskygg del av USA:s historia. Boken blir nu också film, i regi av Martin Scorsese och med Leonardo DiCaprio i en av huvudrollerna.

»Grann har visat sig vara en mästare på att bygga upp delikata, mångbottnade mysterier som också råkar vara sanna. Det här är en bok som bränner i själen.« The New York Times

»En fulländad uppgörelse med orättvisa, girighet och rasistiskt våld som berättar en historia om både då- och nutid.« The Guardian

En av årets bästa böcker enligt: Wall Street Journal - The Boston Globe - San Francisco Chronicle - GQ - Newsday Time - Entertainment Weekly - NPR - Vogue - Smithsonian - Cosmopolitan Seattle Times - Bloomberg - Library Journal - Paste - Kirkus - Slate

 
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Killers of the Flower Moon : olja, pengar, mord och FBI:s födelse. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. När verkligheten överträffar dikten
    KL, 21 juli 2020

    David Grann har genom en otroligt grundlig research grävt fram en osannolik sann historia, som många i det vita USA helst av allt skulle sett att det förblivit okänt.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av David Grann