Den gula tapeten (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Serie
Modernista klassiker
Antal sidor
38
Utgivningsdatum
2018-02-26
Upplaga
1
Förlag
Modernista
Översättare
Ingrid Ingemark
Originaltitel
The Yellow Wallpaper
Medarbetare
Sundh, Lars (form)
Dimensioner
185 x 124 x 3 mm
Vikt
63 g
SAB
Hce.016
ISBN
9789177812081
Den gula tapeten (häftad)

Den gula tapeten

(4 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2018-02-26
179
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Den gula tapeten Kan levereras innan julafton
Finns även som
Visa alla 6 format & utgåvor
»En storartad skildring av ett sammanbrott och självklart en tidig feministisk berättelse.« | Lotta Olsson, Dagens Nyheter

»En sextusen ord lång vandring ner i helvetet.« | Helena Dahlgren, 100 hemskaste

Hon har just fött deras barn. Hennes nedstämdhet efter födseln kallar han »hysteri«. Han hyr vindsvåningen av ett gammalt hus på landet. Här ska hon bara vila - förbjuden att lämna sitt rum. I stället för att bli bättre börjar hon hallucinera och föreställer sig själv krypa tillsammans med andra kvinnor bakom rummets gula tapet. Och i hemlighet nedtecknar hon sina erfarenheter.
Den gula tapeten [The Yellow Wallpaper, 1892] är den korta men intensiva, gotiska skräckberättelsen, skriven som en dagbok, om en kvinna på en vind - fängslad i sitt kön av historien.
Charlotte Perkins Gilmans feministiska novell var länge undangömd i den amerikanska litteraturhistorien. Numer räknas den till klassikerna. Här i svensk översättning av Ingrid Ingemark.

CHARLOTTE PERKINS GILMAN [1860 1935], född i Hartford, Connecticut, var en amerikansk feministisk teoretiker, sociolog, romanförfattare, novellist, poet och dramatiker. Hennes skrifter utgör föregångare till många senare feministiska teoribildningar. Med sin radikala livsattityd har Perkins Gilman varit en förebild för många generationer feminister i USA. Hennes mest berömda verk är novellen Den gula tapeten [1892], skriven i samband med att hon led av postpartumpsykos.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Den gula tapeten
  2. +
  3. Detaljerna

De som köpt den här boken har ofta också köpt Detaljerna av Ia Genberg (inbunden).

Köp båda 2 för 388 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Den gula tapeten. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Bra skildring av ett rejält sammanbrott
    Rebecka Nyman @_enbokiveckan_ (Mariefred), 30 november 2020

    Den här berättelsen är en novell berättad ur dagboksperspektiv. Jaget skriver ner vad hon känner och i dessa anteckningar kan läsaren följa hennes mående och jag tycker om att följa hennes psykiska resa. Den gula tapeten i rummet är central i hennes anteckningar. Hon blir alltmer fäst vid huset och det är som om hon börjar andas med huset. Denna novell tycker jag på ett bra sätt byggs upp och jag tycker att hennes vändning är trovärdig. Den är bra beskriven. Ser jag från hennes håll, i hennes... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Charlotte Perkins Gilman