Karin Månsdotter. Hans majestäts nådiga frilla (ljudbok)
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (246.3 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Hedda Stiernstedt
Utgivningsdatum
2020-04-23
Förlag
Historiska media
ISBN
9789177893042
Karin Månsdotter. Hans majestäts nådiga frilla (ljudbok)

Karin Månsdotter. Hans majestäts nådiga frilla Ljudbok

(6 röster)
Ljudbok (MP3), Svenska, 2020-04-23

Styckköp

154

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Karin Månsdotter är historien om krogpigan som blev svensk drottning. Och vilken historia!

Om det funnits skvallertidningar på 1500-talet hade de varit fulla av Karin. De hade nogsamt berättat om hur hon först fick arbete som barnpiga till kung Eriks frillobarn och sedan avancerade till att bli kungens frilla - på den tiden en hederstitel. Erik höll sig med sex eller sju flickor samtidigt på Stockholms slott. I tidningarna hade man säkert kunnat läsa om hur vackra kläder och smycken Karin och de andra frillorna ägde. Man hade läst om fester och slädpartier och utflykter till Svartsjö slott. Säkert hade en eller annan läsare skrattat åt sådant som att den fjorton år gamla Karin inte kunde vare sig läsa ordentligt eller använda en gaffel.

Men Karin fick sin revansch. Vid sexton års ålder var hon Eriks enda sängkamrat och så småningom blev hon hans hustru och krönt drottning. Men kröningen blev både Eriks och Karins fall. Tre månader senare fängslades de och Erik avsattes.

Karin Månsdotters askungesaga fascinerar verkligen. I Maria Gustavsdotters roman möter vi en Karin som är mild och oskuldsfull, men också streetsmart efter två år som krogpiga. Visste hon vart hon var på väg när hon fick tjänsten som barnpiga? Hoppades hon redan då på att bli kungens förtrogna, och hans utvalda frilla?
Säkert är att från och med den dag Karin fick tjänsten som barnpiga till Virginia Erikdotter, låg hennes öde i andra människors händer. Kanske hade hon aldrig makt över sitt liv.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Maria Gustavsdotter