Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
320
Utgivningsdatum
2021-09-27
Förlag
Historiska Media
Dimensioner
216 x 143 x 24 mm
Vikt
574 g
SAB
Eabvnd
ISBN
9789177895213
Lust och nöd : Karin & Nils Adamsson - sexualupplysningens pionjärer (inbunden)

Lust och nöd : Karin & Nils Adamsson - sexualupplysningens pionjärer

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden, Svenska, 2021-09-27

Slutsåld

Preventivmedlens pionjärer

Under många år var namnet Nils Adamsson synonymt med kondomer. Men bakom automaterna som fanns på många offentliga toaletter stod ett gift par som under flera decennier kämpade för människors rätt till preventivmedel och sexuell njutning utan oro för oönskade graviditeter.

Det här är berättelsen om Karin och Nils Adamsson. Två arbetarbarn som växte upp under enkla omständigheter, träffades, bildade familj och drev ett framgångsrikt företag som sålde kondomer, pessar och andra försiktighetsartiklar .

De var på många sätt pionjärer av mycket stor betydelse för både män och kvinnor. Men deras verksamhet hade ett högt pris. Både Karin och Nils dömdes till fängelse för att de informerade om preventivmedel. Äktenskapet var stormigt och makarna var ofta djupt oense om hur verksamheten skulle skötas. Under årens lopp gick företaget flera gånger i konkurs, men överlevde trots allt.

Gunnela Björk har skrivit flera uppmärksammade biografier och när hon nu sätter fokus på två fascinerande livsöden blir det också en berättelse om den kamp som fördes under större delen av 1900-talet för barns rätt att födas önskade, och för kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Lust och nöd : Karin & Nils Adamsson - sexualupplysningens pionjärer. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Ett stycke kvinnohistoria

    Påminner om kvinnors utsatthet i tiden för folkhemsbygget och uppmärksammar att kampen för jämlikhet med jämställdhet inte är färdig. Mycket läsvärd!

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Gunnela Björk