Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
352
Utgivningsdatum
2021-10-04
Förlag
Historiska Media
Dimensioner
234 x 163 x 30 mm
Vikt
764 g
SAB
Lz Furugård, Birger,Kc.5
ISBN
9789177895428
En värmländsk Hitler : Birger Furugård och de första svenska nazisterna (inbunden)

En värmländsk Hitler : Birger Furugård och de första svenska nazisterna

(11 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2021-10-04
79 234 Du sparar 155 kr!
 • Bokreatitel 2023! Boken levereras tidigast den 21/2.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
»Som väntat är det en bok byggd på gedigen sakkunskap och ambitiös research. Lodenius är en av landets främsta auktoriteter på högerextremism ... En värmländsk Hitler är ett välkommet och värdefullt bidrag till inventeringen av den svenska historiens mörkare källarutrymmen.« Per Svensson, Dagens Nyheter

»Jag vet inte om alla värmlänningar känner till det här. Jag gjorde det inte. Men det är en historia vi inte får glömma. Jag tycker att Anna-Lena Lodenius bok borde vara obligatorisk läsning i alla värmländska skolor.« Lasse Anrell, Nya Wermlands-Tidningen

Han föddes i Sillbodal i västra Värmland och var under många år verksam som distriktsveterinär. Men för eftervärlden är Birger Furugård känd som ledaren för det första svenska nazistpartiet.

För första gången berättas nu hela historien om hur det gick till när nazismen kom till Sverige. I centrum står en vältalig men ytterst problematisk politisk ledare som hölls om ryggen av Nazitysklands höjdare.

Det första svenska nazistpartiet bildades inte långt efter det tyska, och det var därtill det första utanför den tyskspråkiga världen. I boken tecknas en bild av hur det gick till i den svenska naziströrelsen under de år då nazismen kunde ha blivit en faktor att räkna med även i Sverige. Det handlar om hemliga beväpnade skyddskårer, oförtäckt judehat, falska attentat och umgänge med det tyska nazistpartiets höjdare. Här skildras hur Birger Furugård tar sig från de värmländska skogarna till möten med Hitler, Goebbels och andra tyska nazistledare.

Anna-Lena Lodenius är en av våra skarpaste författare när det handlar om att granska våldsbejakande politiska rörelser. Boken om Birger Furugård bygger på ett omfattande grävande i svenska och utländska arkiv och ger en unik inblick i den tidiga nazismen i Sverige.

Fler pressröster:

»I sin nya bok En värmländsk Hitler tecknar journalisten Anna-Lena Lodenius en skarp bild av en okänd epok, nämligen den svenska extremhögerns första decennium.« Expressen
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. En värmländsk Hitler : Birger Furugård och de första svenska nazisterna
 2. +
 3. Frivillig i Auschwitz : en sann historia

De som köpt den här boken har ofta också köpt Frivillig i Auschwitz : en sann historia av Jack Fairweather (inbunden).

Köp båda 2 för 148 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av En värmländsk Hitler : Birger Furugård och de första svenska nazisterna. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En värmländsk Hitler
  CarlSkrivare, 22 oktober 2021

  Välskriven och bra bok, som är lätt följa med i. Författaren har en stor kunskap i ämnet, som gjorde mig nyfiken och längtade till att vända blad för att veta mer.

 2. Mycket faktaspäckad bok
  Solveig, 21 oktober 2021

  Den var svårläst i början, men när jag kommit in i den lite mer, blev det en mycket intressant lektyr.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Anna-Lena Lodenius