Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
396
Utgivningsdatum
2022-01-24
Förlag
Historiska Media
Dimensioner
233 x 160 x 33 mm
Vikt
836 g
SAB
Kc.413
ISBN
9789177899129

Erik XIV

(5 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2022-01-24
289
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
»När Erik sedan tar över tronen börjar det hetta till. Harrison Lindbergh redogör för fängslandet av lillebrodern Johan och konflikterna med syskonen på ett intressant sätt. När jag kommer fram till Sturemorden har jag svårt att lägga ifrån mig boken.« Svenska Dagbladet

»Erik fick en förlorares biografi. Den har författaren lyckats nyansera med den nya boken om Erik XIV.« LitteraturMagazinet

För många är Erik XIV känd som den galne kungen, gift med en ofrälse kvinna, skyldig till Sturemorden och förgiftad av ärtsoppa. Hans efterträdare beskrev honom som en blodtörstig tyrann, och bilden har varit svår att tvätta bort. Men vem var han egentligen?

Katarina Harrison Lindbergh ger här en annan bild av den mytomspunne kungen. Genom att filtrera bort den propaganda som svartmålade Erik efter hans död får hon fram ett porträtt av en förvånansvärt modern människa som ville gå sin egen väg och bygga vidare på arvet efter fadern, Gustav Vasa.

Erik hade stora planer för Sverige. Han var en kulturellt intresserad renässansfurste med ambitioner att modernisera och stärka det svenska riket. Prakt och makt var hans signum. Samtiden häpnade över kröningsfesten och de pampiga triumftågen under nordiska sjuårskriget mot Danmark. Men de storslagna drömmarna kapsejsade, och Erik XIV:s liv blev en dramatisk historia om framtidsvisioner och undergång, kärlek och hat, trofasthet och svek.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Erik XIV
  2. +
  3. Sveriges stormaktstid

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sveriges stormaktstid av Dick Harrison (inbunden).

Köp båda 2 för 618 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Erik XIV. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. En nyanserad bild av Erik XIV
    Tjocka Berta, 11 april 2024

    Beskriver en kung Erik som vi inte fick läsa om i skolan. Han var kanske inte så galen som vi fick lära oss då.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Katarina Harrison Lindbergh