Sveas son : en berättelse om folkhemmet (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
248
Utgivningsdatum
2019-04-16
Förlag
Bokförlaget Polaris
Medarbetare
Möllersten, Lukas (form)
Dimensioner
180 x 110 x 20 mm
Vikt
200 g
SAB
Hc
ISBN
9789177951315
Sveas son : en berättelse om folkhemmet (pocket)

Sveas son : en berättelse om folkhemmet

(32 röster)  |  Läs 3 recensioner
Pocket,  Svenska, 2019-04-16
79
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 6 format & utgåvor
"Jag ville skriva en bok om en människa av det slag som gjorde folkhemmet möjligt, som förkroppsligade det, trodde på det, tog ansvar för det, som försvarade dess rätlinjighet och likriktning för att de lyfte människan ur hennes mörker; någon som var folkhemmets sinnebild utan att vara en del av politiken. I möbelsnickaren Ragnar Johansson, född år noll, det vill säga 1932, tyckte jag att jag fann honom. Ragnar är en händernas man, men också tankens. Människans rationalitet är det som förmått henne att skapa något sådant som staten. Ragnar ser den som människans bättre jag. Han dyrkar staten som idé därför att den saknar människans godtycke. Den kan bestämma sig för att göra det rättfärdiga, sanna och goda, och sedan hålla sig till det. Människan däremot faller hela tiden. Hon tyngs av lidelser, drifter och svagheter. Ragnars mor Svea, född Svensson, kommer från en annan epok, det fattiga bondesamhälle som moderniteten gör allt för att lämna bakom sig. Hon bakar och lagar, syltar och saftar. För Ragnar är hon en kvarleva från en värld som aldrig får komma åter. Men i det tidevarv som väntar efter hans era blir han smärtsamt främmande. Det är Ragnars dotter Elsa som konstaterar att Ragnar är svensken och svensken är han, och Ragnar förstår bara alltför väl att det inte är beröm. Det är dessa spänningar och konfliktlinjer jag velat förstå och tydliggöra med Sveas son en berättelse om folkhemmet." Lena Andersson
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Sveas son : en berättelse om folkhemmet
 2. +
 3. Dottern : en berättelse om folkhemmets upplösning

De som köpt den här boken har ofta också köpt Dottern : en berättelse om folkhemmets upplösning av Lena Andersson (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Sveas son : en berättelse om folkhemmet. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Svensk kultur historia
  Jane Gunilla Pervaz, 6 januari 2021

  Underbar skildring av hur det var i den tidsepoken. Lättsamt och varmt beskrivet. Önskar att mina barn och alla andra skall läsa boken!

 2. Lärobok för 80+
  Lennart Ekman, 24 november 2020

  En toppenbok för oss som är födda på 30-talet.
  Full av humor och igenkännandets glädje.
  Det var stört omöjligt att lägga boken ifrån sig.

 3. Helt klart värd att läsa
  Tack för boken! , 12 augusti 2019

  Läs den och diskutera den. Boken gör sig bäst som en startpunkt för diskussion och analys. Det som är synd är att den tappar farten halvvägs och slutet känns hastat. Men ta dig igenom den, det är den värd

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Lena Andersson