Jag for ner till bror (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Serie
Jana Kippo (del 1)
Antal sidor
318
Utgivningsdatum
2019-04-16
Förlag
Bokförlaget Polaris
Medarbetare
Möllersten, Lukas (form)
Dimensioner
24 x ? x 4 mm
Vikt
10 g
SAB
Hc
ISBN
9789177951322

Jag for ner till bror

(310 röster)  |   Läs 38 recensioner
Pocket,  Svenska, 2019-04-16
79
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Augustnominerad 2018!

"Jag for ner till bror är en ovanligt säker debut som inte ber om ursäkt för någonting. Den har sin egen logik och sin egenbistra, råbarkade skönhet." Borås Tidning

I Smalånger är det mesta som vanligt. Maria har hittats död. Hennes bror håller på att supa ihjäl sig. Harmynte John har ögon som svarta hål i rymden och äldreomsorgen får en ny medarbetare, Janakippo, som stack sin far med en högaffel. Jag for ner till bror är en svart, rå, våldsam och from berättelse. Det är kärleksfullt, passionerat, varmt och tryggt. Svårast av allt är förlåtelsen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Jag for ner till bror
 2. +
 3. Vi for upp med mor

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vi for upp med mor av Karin Smirnoff (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 38 recensioner av Jag for ner till bror. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Fantastiskt språk men medelmåttig story
  Josefina A., 6 juni 2021

  Den stora behållningen med den här boken är definitivt språket. Stundtals blev jag t.o.m. tagen över hur poetiskt och pricksäkert något beskrevs. Historien lämnade inget bestående avtryck på mig. Det är en ganska typisk svensk reality-skrildring med en massa elände och små ljusglimtar.

 2. Alltså, vilket språk! Något av det bästa jag läst!
  Ingrid Kallström, 2 juni 2021

  Jag läser den nu för andra gången, högläsning för min man, med försök till norrländsk accent, vilket utfaller till största belåtenhet - för oss båda!

 3. Inte feel good precis
  Ayla, 18 april 2021

  Jag läste boken och tyckte den var bra, men tvungen att läsa om den, för att förstå vem som är vem och vad som egentligen hände. Stilen är verkligen annorlunda och det tar tid att komma in i den. Men när man väl lärt sig förstå är det inga problem. Det är väl värt att ta sig igenom de initiala svårigheterna för alla tre böckerna är mycket bra. Man hoppas bara, att de inte grundar sig på verkliga händelser, för verkligheten här ter sig mörk. Dock finns även humor och jag har även skrattat mycket.

 4. Fantastisk bok
  Anders , 9 april 2021

  Smirnoff har byggt upp en värld som jag direkt fångades av. Hon har lyckats skapa komplexa karaktärer med spännande drivkrafter. Världen är "skitig" med många trasiga karaktärer, men samtidigt så känner man en väldig värme för dem.

  Jag for ner till bror är första boken i en trilogi där alla tre håller hög klass (men den första är mest fängslande tycker jag).

  Rekommenderas varmt!

 5. Fantastisk fängslande historia
  Lilla frugan, 31 mars 2021

  Det bästa jag någonsin läst, spännande, grym, och oförutsägbar , en handling som fängslar, skakar om och sitter kvar, får mig att tänka att detta kan nog ha hänt för länge sen

 6. 4 av 5 poäng
  Bokdjungeln , 12 mars 2021

  I tisdags hade bokklubben jag är med i vårt första samtal. Vi diskuterade då denna bok. Vi hade delade meningar om den men vi tyckte alla att när man väl började läsa så ville men fortsätta då man önskade få veta vad som skulle hända och även varför karaktärerna är som de är. Språket är speciellt och jag tror att antingen gillar man boken eller så tycker man inte alls om den. Jag tycker den är bra. Historien är mörk och på många sätt tragiskt men ändå på något sätt fascinerande. Jag kommer ab... Läs hela recensionen

 7. Hemtjänstens realistisk värld!

  En frän bok! Modig rollfigur! Språket! Ett helt nytt sätt att uttrycka sig. Äntligen en bok om hemtjänsten!
  Underhållande, spännande, tidvis ruskig! Läs! Du ångrar dig inte!

 8. Överraskande pärla
  Amira , 8 mars 2021

  Boken är skrivet på ett okonventionellt språk utan korrekta meningar med kommatecken och punkter på rätt ställe, och först tänkte jag "vad är det här?", men man kommer rätt fort in i det. Storyn är gripande från början och det blir allt svårare att sluta läsa. Överraskande bra!

 9. Kärvt men försonande.
  Bokslukaren, 19 januari 2021

  Inledningen till en mycket bra trilogi. Skicklig och mycket kärv gestaltning av en värld långt från storstäderna och av en del av de människor som lever där. Jag uppskattar mycket en huvudperson som inte är särskilt lätt att tycka om men som engagerar mig från första till sista sidan i tre romaner. Böckerna ger dessutom isande inblickar i hur bokstavligt livsfarlig en sluten sektmiljö kan vara. Och mycket mycket mera. Läs dem.

 10. En pärla
  Eva Maria Josefsson, 13 januari 2021

  Bara sååå himla bra. Den gick inte att lägga ifrån sig
  och nu ser jag fram emot dom andra två

 11. Norrland då och nu!!
  Margareta Holmgren, 26 oktober 2020

  Den var jättebra man fick en bra insyn i livet de lever i Norrland! Religionen styr med hårda krav! Tyvärr mycket sprit med i bilden.

 12. Fängslande, enkelt och djupt!
  frida nyberg, 19 oktober 2020

  Otroligt bra bok! Realistisk och fängslande historia om relationer i en norrländsk by berättad med ett språk som känns så autentiskt och är så elegant i sin enkelhet. En bok man blir varm av eftersom det känns som en vän.

 13. Magisk
  Lis, 6 oktober 2020

  Bästa bok jag läst på länge. Språket tar tag och binder en fast i en blandad känsla av mänsklig kraft, destruktivitet och smärta.

 14. Intrikat beskrivning av ett mänskligt öde!
  Carina Anklew, 27 september 2020

  Intressant skrivform som utmanar mig som läsare. Kommer snabbt in i historien och vill bara läsa mer och veta mer om karaktärerna!

 15. En bra serie
  Lisa Åkersten, 17 september 2020

  Har nu läst 2 delar av serien, och väntar spänt på del 3.Så bra.Lättläst man hade svårt att lägga bort boken.Hälsn Lisa🤗

 16. Mörkt men hoppfullt
  BiblioteKarin, 31 juli 2020

  Jag tycker om Jaana. Jag vill veta hur det går för henne. Mycket är jobbigt och eländigt med det finns ljus i berättelsen.
  Tycker dock att det är irriterade att det saknas punkter och att alla namn var ihopskrivna. Jag tyckte inte att det tillförde något.

 17. Otroligt bra!
  Lena Borgljung, 21 juni 2020

  Jag for ner till bror, Jag for upp till mor, Sen for jag hem. Trilogi av Karin Smirnoff som berikat min litterära sommar! Böcker som bör läsas långsamt för att kunna känna, känna in alla nyanser i berättelserna. Berättelser som är både skrämmande och väldigt ömsinta, och som utspelar sej i Västerbotten, vilket även förstärks med dialektala ord och uttryck som man först inte förstår, för att sedan övergå till en självklarhet i språket.
  Karins insikt, kunskap och skickliga berättande om ja... Läs hela recensionen

 18. Fenomenal skildring om norrländsk glesbygd
  Läslusen, 23 maj 2020

  Briljant beskrivet drama om utanförskap, glesbygd, människoöden men också kärlek, vänskap, förlåtelse. Var tveksam till om jag skulle tycka om denna bok, men jag blev glatt överraskad. Vilket språk! Älskar särskilt hur förnamnet och efternamnet skrivs ihop, för att poängtera den norrländska dialekten. Läs den!!

 19. Fantastisk!
  Anna, 21 mars 2020

  Boken har ett ovanligt språk men jag fastade direkt. Den är skriven som man pratar. Berättelsen är mörk men saknar inte humor. Rekommenderar alla att läsa den!

 20. Mörk men hoppfull
  Agneta Elisabet Jonsson, 14 februari 2020

  Fantastiskt bra på ett lågmält sätt. Gillar markeringarna med avsiktligt felstavat och hemmagjord ordföljd. Påminner om intelligenta samtal som är vanliga i små byar där man struntar i prestige och egotripp

 21. Annorlunda
  Gull-Britt Höglundj, 4 februari 2020

  Bra, men lite annorlunda skriven med meningar mer som man pratar.
  Det känns som om den speglar hur det är på landsbygden i Sverige.

 22. "Språkpoliser" får det besvärligt
  Cirkeldeltagare, 2 december 2019

  De första kapitlen var lite svårlästa, det tog en stund att anpassa läsandet till författarens sätt att skriva. Men sen ... fångad av en berättelse som växte fram i norrländsk fåordighet där tydlighetens konturer mejslas fram ur möten med ortsbefolkningen sträckläste jag boken. Oväntade vändningar där karaktärernas egna sanningar ruckar handlingen en smula gör att förväntningarna hålls vid liv genom hela boken. En fantastisk läsupplevelse!

 23. Suverän
  Eva Agneta Österlund, 4 november 2019

  En bok som man inte glömmer i första taget. Så läsvärd men var beredd på en ganska sorglig berättelse. Skriven med norrländsk dialekt. Kommer att läsa bok 2 Vi for upp med mor och den sista bok 3 Sen for jag hem.

 24. Jag for ner till bror
  Ann-Kristin Bergh, 1 november 2019

  En bok som liksom "kryper under" skinnet på en. Ville på ett sätt sluta läsa den, för den är hemsk, men kunde ändå inte sluta. Man måste fortsätta läsa.....

 25. Vitaliserande språk och spännande berättelse
  Åsa , 15 oktober 2019

  Först i början kändes boken lite konstig. Jag kom inte in i den direkt, men efter 15-20 sidor var jag fast. En lite sorglig, men vacker historia om olika människoöden i en avfolkningsbygd. Tyckte mycket om språket och att man hålls på halster alltmedan historien nystas upp.

 26. Mycket läsvärd
  Karin L , 4 oktober 2019

  Följsam berättelse med flera spännande vändningar. Blandningen mellan realistiska personporträtt och vad som nästan känns som overkligt gör att romanen är en riktig bladvändare.

 27. Fascinerande språk
  Farmor, 26 september 2019

  Tog ett litet tag att vänja sig vid hennes sätt att skriva och vid dialektorden, men så småningom kunde man både höra och se miljön. En helt ny upplevelse!

 28. Språklig förnyelse
  Anna-Stina Dahlroth Torneheim, 11 september 2019

  Mycket bra bok Språket med dialektala ord är mycket verkningsfullt.Man har inga svårigheter att "se" handlingen.Namnskrivningen med enbart gemena och sammanskrivningen av för och efternamnet gör att det blir fart och fläkt.

 29. Bra!
  Ann Widung, 6 september 2019

  Tyckte mycket om boken, särskilt språket. Annorlunda och spännande - faktiskt!
  Jag har redan gett bort två böcker i present till vänner och ser fram emot att läsa efterföljaren....

 30. Ja!
  Anna Clara , 19 juli 2019

  Ja! Den är lika bra som du hört alla säga. Läs. För språkets skull. För historiens skull. För din skull.

 31. Toppenbok!

  En riktigt bra läsupplevelse. Håller med om det en recensent sa, den andas Sara Lidmans sätt att skriva på.
  Läs den och efterföljaren också. -Vi for upp med mor.

 32. Ny favorit
  Em, 3 juli 2019

  Äntligen en bok om en kvinna som är arg, kåt, elak, egoistisk och samtidigt stark, omtänksam, kärleksfull och modig! Älskar varje sida.

 33. Äntligen en god berättare!
  TP, 3 juli 2019

  Gillar man innovativt språk och dialektala uttryck skrivet av en driven berättare som dessutom har något att berätta är denna bok ett fynd. Inkännande och empatiskt med lite udda individer långt från den ängsliga medelklassen. En författare väl värd att följa.

 34. Börjar bra men...
  Bianca, 3 juli 2019

  Första tredjedelen känns mycket lovande men sedan drar det i väg och boken tappar både i trovärdighet och intresse. Istället för att fördjupa karaktärerna blir de allt mer schablonlika. Författaren vill trycka in allt för mycket och när man nått sista kapitlet har det spårat ut rejält.

 35. En berättelse som berör

  En bok som är myckt tilldragande när det gäller miljöbeskrivningen och människorna som lever i den.
  Påminner en hel del om tidigare välkända västerbottniska författare. Dialekten är ju också viktig i detta fall, liksom attityder och levnadsöden.

 36. Språkbruket
  Elisabeth, 10 juni 2019

  Klarar inte att läsa hennes sätt att skriva på. Samma gällde Sjöfartsnytt, som jag läste för många år sen. För mig flyter inte språket på ett vackert sätt. Historien är intressant däremot.

 37. Läsvärd bok
  Eva Andersson, 29 maj 2019

  En av de bästa böckerna jag läst, älskar dialogen, närheten och stilen. En bok som berör incest och livet i övrigt.

 38. Fast från första sidan
  Spanaren, 11 maj 2019

  Vilken underbar författare! Var fast sedan första sidan till sista sidan. Egentligen händer inte så mycket fast det händer mycket. Skickligt gjort att nagla läsaren på detta sätt! Extra kul med att känna igen sin egen dialekt. Läs boken! Var bara tvungen att beställa den nya boken "Vi for upp med mor".

Visa alla 38 recensioner

Fler böcker av Karin Smirnoff