I oxögat (ljudbok)
Fler böcker inom
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (368.4 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Cecilia Nilsson
Utgivningsdatum
2019-05-14
Förlag
Bokförlaget Polaris
ISBN
9789177951711
I oxögat (ljudbok)

I oxögat Ljudbok

(9 röster)
Ljudbok (MP3), Svenska, 2019-05-14

Styckköp

149

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Året är 1741 och förändringens vindar blåser över Dåvedshult i Ekeberga socken i och med beslutet att uppföra ett glasbruk, som ska komma att bära namnet Kosta. I den småländska bygden lever drängen Eskil, med särskilt handlag för timrande, och pigan Sissel, som drömmer om en annan tillvaro. Deras vägar korsas en midsommarnatt och livet ställs på ända, men kanske kan glasbruket innebära början på något nytt, något bättre?

I oxögat är en berättelse om att vara född fattig, om att sträva efter ett självständigt och bättre liv, om en dramatisk förlossning, om konflikten mellan kyrka och folktro, mellan manligt och kvinnligt, mellan bondebefolkning och obesuttna och om hur en glasmanufaktur bryter upp gamla strukturer. Det är framförallt en historia om två individer, om deras kärlek och bekymmer, hopp och förtvivlan, och kamp för att få behålla sitt hem.

Ida Andersen är författare, översättare från italienska samt kulturskribent. Hon har tidigare givit ut flera diktsamlingar. Fackverket Stenminnen. De småländska stenmurarna ett kulturarv fick Smålands akademis Linnépris 2009 och 2016 kom romanen Här slutar allmän väg som skildrar en ung flickas liv i hippiemiljö på småländska landsbygden. Ida Andersen är bosatt i Malmö.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Ida Andersen

  • Världens kortaste antologi

    Ida Andersen, Tomas Bannerhed, Helena Boberg, Jonas Gren, Hanna Hallgren

    Fjorton opublicerade dikter av fjorton samtida svenska författare. Nummer 13. Svavel är en skriftserie. Alltid sexton sidor koncentrerad högklassig litteratur.

  • Här slutar allmän väg

    Ida Andersen

    Femtonåriga Trine bor i en liten by i Småland. Det är 70-tal och tidens proggrörelse färgar starkt familjens liv. I skolan råder dock en helt annan anda. Att hennes danska pappa dessutom är bygdens provokativa konstnär, och svår på kvinnor gör det...