Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
173
Utgivningsdatum
2023-10-09
Förlag
Bokförlaget Polaris
Dimensioner
216 x 141 x 17 mm
Vikt
296 g
SAB
Hc.01
ISBN
9789177953418

Loppmarknad

(8 röster)  |   Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2023-10-09
210
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
På loppmarknaderna i Wien dansas en märklig menuett. Så här kan den gå: försöker du sänka priset, håller handlaren fast vid sitt. Höjer du en aning för att gå honom till mötes, håller han fortfarande fast vid sitt. Går du därifrån efter oavslutad affär för att strax återvända och erbjuda honom det pris han begär, får du betala det dubbla eftersom du har sårat honom.

Detta är bara ett av många exempel på den köpslagan som författaren och samlaren Richard Swartz ägnat sig åt i årtionden på Wiens loppmarknader. Här har han samlat, gjort fynd och dåliga affärer, för att till slut komma till den obarmhärtiga insikten: jag tänkte på alla dessa unika och sällsynta föremål som om jag försökte sälja dem skulle skingras på mindre än en kvart och inbringa inte ens en bråkdel vad de en gång kostat mig .

Men besöken på loppmarknaden får också författaren att gå i barndom, får honom att minnas söndagsluncher hemma hos mormor och hennes älskare, där pojken får hjälpa honom, en man med dunkelt ursprung, att förfalska tavlor. En hund som inte fanns där förut får ta plats under ett bord. En förvandlas av penseln till ett kortspel. Och en signatur som inte fanns där förut blir till. Detta är en konst som kan leda rakt till fördärvet. Vilket det också gör. Alltså: en berättelse om skimrande ytor och falskspel, om kärlek till det som är vackert och äkta och aningen sprucket och oäkta. Kort sagt en berättelse om livet, skriven av en av Sveriges finaste stilister.

Richard Swartz var mellan 1972 och 2009 knuten till Svenska Dagbladet som utrikeskorrespondent, och är sedan 2009 fristående kolumnist på Dagens Nyheters ledarsida. Han har en rad kritikerrosade böcker bakom sig, bland dem Room service från 1996 och nu senast Ostron i Prag från 2022.

"Här finns hans underfundiga, emellanåt roade, blick på världen och människorna och här finns den underskruvade humorn." DN

"Det är oändligt elegant." Expressen

"En bländande roman om livet, konsten och vad som är äkta." Epoch times

"Stark närvaro i olika tider och rum ... en mycket läsvärd roman." BTJ
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Loppmarknad
 2. +
 3. Systrarna

De som köpt den här boken har ofta också köpt Systrarna av Jonas Hassen Khemiri (inbunden).

Köp båda 2 för 399 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Loppmarknad. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Stilisten Swartz
  Agneta Tsitsibis, 13 december 2023

  Underbara Wienskildringar då och nu, historielektioner utan pekpinnar, pojklivet med mormodern och herr Konstförfalskaren, en njutning av läsa.
  En ynnest att få läsa ännu en bok författad av en av våra sista stora stilister.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Richard Swartz