Mitt stora vackra hat : en biografi över Victoria Benedictsson (ljudbok)
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (678.3 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Elisabeth Åsbrink
Utgivningsdatum
2022-09-12
Förlag
Bokförlaget Polaris
ISBN
9789177958567

Mitt stora vackra hat : en biografi över Victoria Benedictsson Ljudbok

(21 röster)  |  Läs 4 recensioner
Ljudbok,  Svenska, 2022-09-12

Styckköp

149

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Är kvinnan en hona eller en människa? Är mannen en härskare eller en slav? Ska förnuft råda eller den kristna moralen? Frågorna som formulerades under andra halvan av 1800-talet satte Europa i brand, och det var författare och intellektuella i Norden, med namn som Ibsen, Strindberg och Leffler, som tände stubinen.

Alla ville till Köpenhamn, för här fanns alltings centrum, litteraturkritikern Georg Brandes, det moderna Nordens gudfar. Hit drogs också Victoria Benedictsson, en postmästarfru från Hörby, som gjort succé under pseudonymen Ernst Ahlgren. Hennes oförutsägbarhet och självständighet har fascinerat läsare och uttolkare in i våra dagar. Liksom hennes självmord: dog hon av olycklig kärlek till Georg Brandes, resultatet av övergrepp i barndomen eller var självmordet en logisk följd av att ha levt i ett patriarkalt system?

Elisabeth Åsbrink har i sin nya biografi följt Victoria Benedictsson/Ernst Ahlgren tätt i spåren. Från gården på Söderslätt över det klaustrofobiska äkta hemmet i postmästarbostaden i Hörby till rummet på hotell Leopold i Köpenhamn där hennes liv tog slut, när hon bara var trettioåtta år. Det här är en biografi om en tänkande kvinna som försökte spränga könsgränserna och slutade sitt liv i ett crescendo av emotioner, i en tid besatt av litteratur, sex och död.

Elisabeth Åsbrink är en av våra främsta författare. Hon belönades med Augustpriset för Och i Wienerwald står träden kvar (2011), nominerades 2016 till samma pris för den internationellt prisade 1947, och debuterade skönlitterärt med sin självbiografiska Övergivenheten (2020).
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Mitt stora vackra hat : en biografi över Victoria Benedictsson. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Mästerligt!
  -, 2 februari 2023

  Elisabeth Åsbrink levandegör Victoria Benedictssons livsöde med varsam hand och vackert språk. Men Åsbrink skildrar även de samhälleliga förändringar under 1800-talets slut som påverkade politik, feminism och kultur, och som Benedictsson var en del av.
  Detta är så gripande, jag blir så arg på patriarkatet som slog ner detta geni tills suicid var enda vägen ut. Läs! //Den läsande bibliotekarien, Elin

 2. Fantastiskt bra!
  -, 28 oktober 2022

  En fantastiskt fin skildring av Victorias liv, verk och alla intressanta människor som fanns runt omkring henne och som påverkat och format det liv vi lever idag. Läs och njut!

 3. En biografi som visar helheten
  Kakanson (Stockholm), 21 oktober 2022

  Fantastisk bok på många sätt. Den ger en inblick i hur livet var i slutet av 1800-talet och vilka som ägde ordet i debatten. Jag är så oerhört glad att jag föddes 100 år efter Victoria och tacksam över att hon och några andra kvinnor påverkade samtiden så att vi nu är ganska jämställda mannen.

 4. En kvinna före sin tid
  -, 17 oktober 2022

  Underbar och sorgligt igenkännande. Köpenhamn, Stockholm eller Paris är lika överallt men tänk att mycket är sig likt än idag 202.¿ Tänkvärd och så sann.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Elisabeth Åsbrink