Pärlan som sprängde sitt skal (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
477
Utgivningsdatum
2019-03-15
Förlag
Louise Bäckelin Förlag
Översättare
Boel Unnerstad
Originaltitel
The Pearl That Broke Its Shell
Medarbetare
Sundh, Lars (form)
Dimensioner
180 x 110 x 30 mm
Vikt
255 g
SAB
Hce
ISBN
9789177990697

Pärlan som sprängde sitt skal

(53 röster)  |   Läs 5 recensioner
Pocket,  Svenska, 2019-03-15
71
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Succédebuten om en afghansk familj och en kvinnas kamp för sin frihet.

Rahima lever i Kabul med sina systrar och deras oberäknelige och drogberoende far. Deras liv är hårt styrt eftersom de inte får vistas utomhus utan en manlig släkting. När fadern inte är tillgänglig kan de alltså inte gå till skolan eller handla mat. Deras enda möjlighet är att låta Rahima bli en bacha posh, det vill säga att hon klär sig som en ung pojke och kan ta ansvar för sina systrar. I samband med sin ökade frihet får Rahima höra historien om Shekiba, hennes gammelfaster, som periodvis också fick leva som man.

Men allt förändras när Rahima och hennes systrar hastigt gifts bort och Rahima blir fjärde hustru till Abdul Khaliq. Nu när hon vet vilken frihet männen har kan hon omöjligt anpassa sig till sitt nya liv.

Afghansk-amerikanska Nadia Hashimis debutroman Pärlan som sprängde sitt skal är en brännande historia om maktlöshet, ödet och friheten att bestämma över sitt eget liv, som förenar den kulturella karaktären och det känslomässiga djupet hos Khaled Hosseini och Jhumpa Lahiri.

NADIA HASHIMI arbetar som barnläkare i Maryland där hon bor med sin man och fyra barn. Pärlan som sprängde sitt skal är hennes debutroman som gjort succé över hela världen.

"Detta är en skakande skildring av ett fullkomligt förfärande kvinnoförtryck i ett samhälle där familjens rykte betyder allt och väldigt lite har hänt under hundra år. Språket är enkelt, översättningen utmärkt." 4 av 5 BTJ

"En ömsint och vacker familjehistoria och en spegling av de afghanska kvinnornas pågående kamp."Khaled Hosseini, författare till Flyga drake och Tusen strålande solar

"Nadia Hashimi väver samman två lika uppslukande historier i sin episka, trollbindande debut." Booklist

"En fängslande skildring av två afghanska kvinnors liv, skilda åt av generationer och ändå smärtsamt lika. En historia som tar oss med in i sin värld och får oss att tänka." Shilpi Somaya Gowda, författare till Secret Daughter

"En gripande berättelse om två kvinnor och deras livsöden. En helt annan värld för både mig och många andra. En viktig bok att läsa. Verkligen helt fantastisk." Betyg 5 av 5, Charlies boktips
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Pärlan som sprängde sitt skal
 2. +
 3. Benny älskar baklava

De som köpt den här boken har ofta också köpt Benny älskar baklava av Mikael Jisander (pocket).

Köp båda 2 för 150 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Pärlan som sprängde sitt skal. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Vackert skriven
  sameerondeen (Alabama), 8 februari 2022

  Fängslande bok, väldigt vacker skriven med en skrämmande men ärligt story. En av de bättre böckerna jag läst. Gillar verkligen hur författaren berättar de två karaktärernas sida parallellt. Ger en djupare förståelse om vad kvinnor kan gå igenom i sådana länder, men ger även en djupare förståelse över kvinnor överlag och hur mycket de får gå igenom.

 2. Har köpt den till dotter efter läsning¿¿¿¿
  Ingrid Thorsell, 27 december 2021

  En lättläst och spännande roman som ger inblick i det strikta ortodoxe och hierarkiska afghanska samhället där men dominerar o kvinnor behandlas efter deras nycker, som slavar!
  Utspelar sig i nu-tid.

 3. Svår att lägga ifrån sig!
  Maria, 24 februari 2020

  Två gripande historier som vävs ihop och som är både spännande och tankeväckande. Verkligen en positiv överraskning och det var väldigt svårt att sluta läsa. Intressant att få en inblick i hur det kan vara att leva i Afghanistan och i en kultur som är så totalt främmande från min egen.

 4. Sträckläsning!
  Annanon, 13 december 2019

  Mycket bra skriven bok som sträcklästes. Bra upplagd med varvande kapitel av de två huvudpersonerna. Lärorikt om Afghanistan och hur det kan vara att vara flicka och kvinna där.

 5. Fängslande
  Monika Lorentzon, 26 september 2019

  Otroligt engagerande bok som ökar förståelsen för andra skrämmande kulturer. Skrämmande med den kvinnosyn som råder och beundran för de kvinnor som orkar kämpa emot förtrycket. Förakt för männen som behandlar sina kvinnor empati löst.

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Nadia Hashimi