Kris i forskningsfrågan : eller vad fan får vi för pengarna (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (1.3 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
188
Utgivningsdatum
2021-09-12
Förlag
Fri Tanke Förlag
ISBN
9789178197989

Kris i forskningsfrågan : eller vad fan får vi för pengarna E-bok

Eller vad fan får vi för pengarna?

(1 röst)  |  Läs 1 recension
E-bok,  Svenska, 2021-09-12

Styckköp

99

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Forskning är det bästa som hänt mänskligheten. Miljoner och åter miljoner människoliv har räddats genom upptäckter som penicillin, vaccin och insulin. Även icke-medicinsk forskning om sådant som vattenrening, elförsörjning och belysning har gjort våra liv längre och bättre. Och humanistisk forskning har ökat vår förståelse för varandra och vad det innebär att vara människa.

Kanske är det detta erkännande av forskningens ovärderliga förtjänster som gjort att medier, politiker och skattebetalare så sällan formulerar kritiska frågor om hur alla forskningsmiljarder används? Kanske är det därför så få uppmärksammat hur svenska forskare presterar allt sämre trots växande anslag. Och hur Sverige - sedan 1990-talet - fortsätter att tappa mark som forskningsnation.

Till det ska läggas den globala trovärdighetskris som blivit en stor debatt i engelskspråkiga länder, men som knappast berörts i den svenska debatten. Forskare har visat att många av de forskningsresultat som presenteras i de mest ansedda vetenskapliga tidskrifterna är falska. Vad är det som gått snett? Och hur kan det åtgärdas?

Kris i forskningsfrågan är författaren och samhällsdebattören Hanne Kjöllers svar på den provokativa frågan: Vad fan får vi för pengarna?
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Kris i forskningsfrågan : eller vad fan får vi för pengarna. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. En revolutionär bok
    Professor Per, 31 december 2021

    Redan när jag skrev min tre-betygsuppsats kritiserade jag systemet med citeringar. Jag har medvetet valt bort "the publishing game" men har trots det blivit professor och rektor för Strömstad akademi. Så det finns hopp för den fria och oberoende forskningen, vilket vi i Strömstad akademi främjar. Hanne ger många och tydliga exempel på missriktad forskning. Många av de fallgropar Ioannidis pratar om har jag själv känt till och otaliga är de artiklar jag som reviewer har rejectat på grund av då... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Hanne Kjöller