Aednan (ljudbok)
Fler böcker inom
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (119.2 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Linnea Axelsson
Utgivningsdatum
2019-01-16
Utmärkelser
Augustpriset
Förlag
Bonnier Audio
ISBN
9789178272723

Aednan Ljudbok

(9 röster)  |   Läs 1 recension
Ljudbok,  Svenska, 2019-01-16

Styckköp

79
Billigast på PriceRunner

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Tilldelad det skönlitterära Augustpriset 2018

En mor och hennes yngste son vilar med några andra kvinnor, gamla och barn i en kåta. Framför dem längs flyttleden driver hennes make och deras äldre son renhjorden. De är på väg mot en ö i nordligaste Norge och sommarens betesmarker. Ingen anar att gränsen till Norge inom ett par år kommer att vara stängd för dem, att de ska tvingas lämna sitt hem, och att kommande generationer ska möta helt andra svårigheter.

Ædnan är gammal nordsamiska och betyder landet, marken och jorden. Eposet ÆDNAN berättar om två samiska familjer, vars öden speglar samernas moderna historia från 1900-talets början till vår tid. Skärva för skärva växer ett känslomässigt landskap fram, samtidigt som familjernas liv flätas samman med Sveriges koloniala politik.

Men kolten står

beredd

-

För varje ny årsring

ska den kämpa

för varje knäckt

släktled

ska den vittna

och minnas
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Aednan. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. .En mäktig och vacker sorgesång
  - (Umeå), 8 april 2021

  Glesa och mättade meningar ger ett tungt och poetiskt vittnesmål om de samiska livsvillkoren och identiteten under de senaste hundra åren. Fint inläst av författaren.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Linnea Axelsson

 • Magnificat

  Linnea Axelsson

  När jag vaknade i rummet i dunklet och tystnaden satt pojken på sängkanten. Ögonen var större och sorgsnare, märkta av vad de sett, och han var både bestruken av någonting åldrat och skrämmande och annorlunda än jag mindes honom, och precis samma ...

 • Tvillingsmycket : En syskonlegend

  Linnea Axelsson

  Syskonlegenden Tvillingsmycket kretsar kring tvillingarna Lucinea och Eskil och deras livsöden. När de föds dör deras mor och vid Lucineas död slutar berättelsen. Mellan dessa två punkter utspelas en säregen sägen i ett obestämt nu. En grupp männi...