Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
107
Utgivningsdatum
2023-03-09
Förlag
Bokförlaget Arena
Medarbetare
Leo, Patric (form) / Myrehed, Per (foto)
Dimensioner
296 x 224 x 16 mm
Vikt
788 g
SAB
Ibz Godenius, Ragnhild
ISBN
9789178435777

Ragnhild Godenius : pionjär inom svensk studiokeramik

(1 röst)
Inbunden,  Svenska, 2023-03-09
309
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
"Fint att ett kvinnligt konstnärsöde från förra hälften av 1900-talet lyfts fram i vår tid, då många av dessa riskerar att falla i glömska med tiden." BTJ

Ragnhild Godenius (1877 1966) hör till den svenska studiokeramikens pionjärer. Hon föddes i Finland men flyttade 1907 till Stockholm där hon sedan levde återstoden av sitt liv. Hennes konstkeramik är kraftfull, expressiv och färgstark, bränd i egen brännugn och olik all annan keramik i Sverige under 1900-talets första decennier. Hon blev tidigt uppmärksammad för sitt personliga konstnärliga uttryck och hyllades i pressen, men likt många andra kvinnliga konstnärer har hennes namn med tiden fallit i glömska.

Boken Ragnhild Godenius: Pionjär inom svensk studiokeramik är den första dokumentationen som kartlägger Godenius liv och gärning. Boken är rikt illustrerad med arbeten från såväl Sverige som Finland.

Märta Holkers är filosofie magister, konsthistoriker, kulturjournalist och författare med särskild inriktning på keramik och glas. Hon har medverkat i såväl dagstidningar som facktidskrifter samt gett ut ett flertal fackböcker, däribland Lisa Larson keramiker, Den svenska målarkonstens historia, De svenska antikviteternas historia samt Sven Erik Skawonius som formgivare i den svenska konstindustrin.

Per Myrehed är fotograf, utbildad vid Solna fotoskola. Verksam med egen studio i Stockholm. Särskild inriktning på måleri, skulptur, konsthantverk och antikviteter. Han har medverkat i en rad fackböcker och facktidskrifter, däribland Den svenska målarkonstens historia samt Antikvärlden. I samarbete med Märta Holkers har han också tagit bilderna till boken Sven Erik Skawonius som formgivare i den svenska konstindustrin.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Ragnhild Godenius : pionjär inom svensk studiokeramik
  2. +
  3. Handen och känslan : Lillemor Mannerheims liv och konstnärsskap

De som köpt den här boken har ofta också köpt Handen och känslan : Lillemor Mannerheims liv o... av Love Jönsson, Susanne G Langenskiöld (inbunden).

Köp båda 2 för 628 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Märta Holkers