En botfärdig synderskas svanesång : barnamord i skillingtryck mellan visa och verklighet (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
276
Utgivningsdatum
2019-12-04
Förlag
Gidlunds förlag
Dimensioner
250 x 150 x 23 mm
Vikt
630 g
SAB
Iju,Gc.07
ISBN
9789178444144
En botfärdig synderskas svanesång : barnamord i skillingtryck mellan visa och verklighet (inbunden)

En botfärdig synderskas svanesång : barnamord i skillingtryck mellan visa och verklighet

Inbunden Svenska, 2019-12-04
229
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
De är bara namn, ibland inte ens det, på skillingtryckens framsidor: kvinnor som dömts till döden för gruvliga brott i tider långt från vår egen. Trycktitlar i frakturstil kallar dem "synderska" och "barnamörderska" med datum och plats för avrättningen. Till skillnad från dagens true crime berättar visorna inte mycket om själva brottet, inte heller om gärningskvinnans omständigheter. I stället möter vi missdåderskan som kulturell stereotyp: en ångerfull synderska eller monstruös mor. Men bakom varje visa ruvar en verklig historia.

I denna bok studerar visforskaren Karin Strand skillingtryck som rapporterar om kvinnliga brottslingar för 1700- och 1800-talets publik. Genom ingående fallstudier av barnamordsbrott i Stockholm undersöker hon förhållandet mellan visorna och de faktiska händelserna så långt de kan spåras i rättegångsprotokoll, arkiv och dagstidningar. Vad berättar visorna och vad är det de inte förtäljer? Vilken roll spelade de folkliga trycken i samtidens opinion? Studien belyser en framträdande genre i vårt tidigaste massmedium men är också en resa i kvinnohistoriens mörkare regioner.

Karin Strand (f. 1970) är fil. dr i litteraturvetenskap och biträdande chef för Svenskt visarkiv (Musikverket). 2016 utkom hon med Brott, tiggeri och brännvinets fördärv. Studier i socialt orienterade visor i skillingtryck (Gidlunds förlag).
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. En botfärdig synderskas svanesång : barnamord i skillingtryck mellan visa och verklighet
 2. +
 3. Ilska, desperation och lömska försåt : våldsamma kvinnor i 1800-talets Sverige

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ilska, desperation och lömska försåt : våldsamm... av Roddy Nilsson, Marie Eriksson (inbunden).

Köp båda 2 för 458 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Karin Strand

 • Brott, tiggeri och brännvinets fördärv : studier i socialt orienterade visor i skillingtryck

  Karin Strand

  Skillingtryck kallas de enkla vistryck som fram till 1900-talets första decennier vände sig till den breda publiken. Visorna kunde vara av alla möjliga slag: psalmer, kungahyllningar, lyriska och humoristiska visor liksom visor om aktualiteter som...

 • Tryckta visor

  Märta Ramsten, Karin Strand, Gunnar Ternhag

  Ur skillingtryck läste och sjöng tiotusentals människor i vårt land under mer än trehundra år. De små tryckalstren kunde köpas vid marknader, i cigarrbodar och av kringvandrande försäljare. Visorna kunde locka till både skratt och tårar, men tryck...