Beethoven : den användbare titanen (inbunden)
På topplistor
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
579
Utgivningsdatum
2021-01-15
Förlag
Gidlunds förlag
Dimensioner
235 x 160 x 42 mm
Vikt
1132 g
SAB
Ijz Beethoven, Ludwig van
ISBN
9789178444373

Beethoven : den användbare titanen

(4 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2021-01-15
289
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Den geniale tonsättaren Beethoven är en ikon världen över. Musikälskarna känner hans musik genom otaliga konserter och inspelningar och människan Beethoven har det berättats om i en aldrig sinande ström av texter av de mest skilda slag. Men Beethoven har också ända fram till vår tid fått spela rollen som politisk inspiratör och visionär med en styrka och omfattning som i musikens värld saknar motstycke. Alla tänkbara ideologier från höger till vänster ockuperade honom och använde honom för sina syften. Han var en förebild för Bismarck, Engels, Lenin, Hitler, Goebbels, Ulbricht, Zhou Enlai, för ledare i demokratier, i krig och fred och som symbol för den Europeiska Unionen. Det kunde ske genom att källorna till hans liv omtolkats, vantolkats och utelämnats samt att musiken getts betydelser och budskap utan förankring hos honom. I denna bok får vi följa denna process men också lära känna Beethovens politiska ideal och inte alltid konsekventa hållning i tidens politiska frågor.

Åke Holmquist, f. 1943, fil. dr i historia, har varit programdirektör vid Rikskonserter, chef för Stockholms Konserthus och Kungl. Filharmoniska Orkestern samt ständig sekreterare vid Kungl. Musikaliska Akademien. Han har forskat och skrivit om Beethoven i decennier och 2011 utkom hans Beethoven. Biografin.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Beethoven : den användbare titanen
 2. +
 3. Från terrorns frontlinjer

De som köpt den här boken har ofta också köpt Från terrorns frontlinjer av Magnus Ranstorp (pocket).

Köp båda 2 för 368 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Beethoven : den användbare titanen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Strålande
  Inga Christensen, 29 maj 2021

  Det finns endast en annan fackbok jag skattar lika högt ett bra Sömngångare av Koestler. Den användbara titanen är ett perfekt komplement till Holmqvists bok Beethoven.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Åke Holmquist

 • Beethoven : Biografin

  Åke Holmquist

  Ludwig van Beethoven (1770-1827) blev en legend redan under sin livstid, beundrad och ifrågasatt, utmanade och oroade. Från hemstaden Bonn flyttade han till Wien där han verkade som gudabenådad improvisatör, pianist, lärare och kompositör till sin...