Kvinnofångar : brev och drömmar i skuggan av kriget (kartonnage)
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
254
Utgivningsdatum
2021-08-25
Förlag
Gidlunds förlag
Dimensioner
218 x 157 x 21 mm
Vikt
596 g
SAB
Oeq-cz Växjö
ISBN
9789178444472
Kvinnofångar : brev och drömmar i skuggan av kriget (kartonnage)

Kvinnofångar : brev och drömmar i skuggan av kriget

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Kartonnage Svenska, 2021-08-25
219
 • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Andra världskriget rasar, men på Växjöfängelset utkämpar kvinnorna ett eget krig. Anstalten är Sveriges enda kvinnofängelse, och hit kommer kvinnor som dömts för fosterfördrivning, stöld, spioneri och lösdriveri. Deras brott är ofta så kallade nödbrott, orsakade av fattigdom.

Flera av kvinnorna på fängelset har barn, som de tvingats lämna kvar hos släktingar eller som myndigheterna placerat på barnhem. Åtskilliga kvinnor är gravida när de kommer till fängelset och föder barnen där. Kvinnofångar skildrar Sverige under 1940-talet, samtidens moral och ett fyrtiotal kvinnor som begått brott. Fångarnas röster framträder särskilt klart i brev som de själva skrev eller som kuratorerna på fängelset hjälpte dem att skriva. Dessa brev är fyllda av längtan efter barnen, oro för hur maken klarar sig, sorg över vad de ställt till med och förhoppningar om att bli förlåtna.

 

Christina Kellberg är journalist och författare. Hon arbetade i 40 år som reporter på Dagens Nyheter och har sedan dess gett ut boken Kupongtjuven, som handlar om hennes mormor, romanerna Flickan och hunden och Ellen. Tillsammans med Christer Lindarw skrev hon hans biografi This is my life.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Kvinnofångar : brev och drömmar i skuggan av kriget
 2. +
 3. Sverigevänner : historien om hur pappa och jag försökte bli svenskast på Tjörn

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sverigevänner : historien om hur pappa och jag ... av Arash Sanari (pocket).

Köp båda 2 för 288 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Kvinnofångar : brev och drömmar i skuggan av kriget. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Intressant om bortglömda kvinnor
  Eva-Maria Bengtson, 12 oktober 2021

  Intressant att läsa om dessa bortglömda kvinnors öden, om deras olika bakgrund och samhällsklass. Inblick i en helt okänd värld
  Välskrivet.Fint språk.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Christina Kellberg

 • Christer Lindarw : this is my life

  Christer Lindarw, Christina Kellberg

  I mer än fyrtio år har Christer Lindarw varit After Darks lysande stjärna på den svenska showhimlen. I sina memoarer skildrar han uppväxten iEskilstuna med en ensamstående mor, hur hon stöttade honom i allt han ville göra: rita, sy sina egna kläde...

 • Ellen : En roman om livet, kärleken och demens

  Christina Kellberg

  SJUKDOMEN KAN ALDRIG TA DIG IFRÅN MIG Nils och Ellen träffas under fredsåret 1945. Tillsammans erövrar de folkhemmets alla moderniteter, får den älskade dottern Birgitta och går åldern till mötes med tillförsikt. Men Nils är några år äldre än Elle...