Broderi, pärlstickare och  beställare i 1400-talets Sverige (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden (Klotband)
Språk
Svenska
Antal sidor
279
Utgivningsdatum
2021-12-15
Förlag
Gidlunds förlag
Dimensioner
318 x 241 x 31 mm
Vikt
1898 g
SAB
Ihc
ISBN
9789178444595
Broderi, pärlstickare och  beställare i 1400-talets Sverige (inbunden)

Broderi, pärlstickare och beställare i 1400-talets Sverige

Inbunden Svenska, 2021-12-15
484
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Under 1900-talets första hälft tillskrevs Albrict pärlstickare en rad av medeltidens svenska praktfulla kyrkliga broderier. Med sina två olika yrkesbeteckningar är han kanske mest känd som kyrkomålaren Albertus Pictor. Inger Estham, tidigare chef för textilenheten vid Riksantikvarieämbetet och Statens historiska museer, ägnade många år av forskning kring dessa broderier och deras historia. Var de verkligen alla från hans hand eller verkstad? Hon försökte komma textiliernas datering och ursprung närmare genom att söka svar i broderierna, dess beställare och brukarna av de liturgiska plaggen. Resultatet tidigarelägger en stor del av broderierna. Inger Estham hann dock aldrig fullborda och presentera den mångåriga undersökningen. I stället testamenterade hon arbetet till den förra medarbetaren Mari-Louise Franzén, tidigare antikvarie vid textilenheten.

Mari-Louise Franzén tog sig an uppgiften och har noggrant kompletterat och sammanfattat det oavslutade manuset. Med egen kännedom om broderierna och genom nya upptäckter har hon utökat materialet med kompletterande forskningshistorik, andra tankar och frågeställningar samt ett internationellt perspektiv. Boken bjuder på ett rikt bildmaterial av den medeltida skatt av kyrkliga broderier som finns i Sverige. Här visas en broderad bildvärld med berättelser om Marias och Jesus liv, helgon och frodig växtornamentik som förbluffar med sin välbevarade färgrikedom och guldglans.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Broderi, pärlstickare och  beställare i 1400-talets Sverige
  2. +
  3. Ulla Molin : konsten att skapa den tidlösa trädgården

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ulla Molin : konsten att skapa den tidlösa träd... av Liselotte Fritz (inbunden).

Köp båda 2 för 823 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna