Geisha eller samuraj? : Japan och japonismen (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
208
Utgivningsdatum
2021-09-24
Förlag
Gidlunds förlag
Dimensioner
205 x 140 x 19 mm
Vikt
448 g
SAB
Moec
ISBN
9789178444618

Geisha eller samuraj? : Japan och japonismen

(1 röst)  |   Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2021-09-24
225
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.


Under andra hälften av 1800-talet blev Japan oerhört populärt i Europa och USA. Konstnärer visade helt nya grepp och motiv, kimonon blev ett modeplagg, porslin dekorerades med japanska strån och insekter, heminredning för den växande medelklassen använde japanska mönster och motiv, möbelkonsten förnyades. Teatern spelade upp dramer och musikaler med geishor och samurajer. Hundratusentals solfjädrar importerades. Entusiaster vallfärdade till Japan och köpte upp löst och fast, från Buddha-statyer till tyg schabloner. Enorma privatsamlingar såldes och köptes på stora auktioner, utställningar ordnades och de första museerna, specialiserade på Japan, grundades.

Japonismen uppfattas i allmänhet som något som uppstod och utvecklades i västvärlden. Monica Braw visar i Geisha eller samuraj? att det inte var en tillfällighet att västerländsk konst, arkitektur och konsthantverk inspirerades och förvandlades av Japan. Det fanns en agent: Japan.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Geisha eller samuraj? : Japan och japonismen
  2. +
  3. Världens äldsta historia : hjältar, gudinnor och myter under 300 000 år

De som köpt den här boken har ofta också köpt Världens äldsta historia : hjältar, gudinnor oc... av Jonathan Lindström (inbunden).

Köp båda 2 för 444 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Geisha eller samuraj? : Japan och japonismen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Spännande perspektiv på Japans konstinflytande
    leif gren (Stockholm), 7 februari 2022

    Monica Braws bok är väldigt spännande läsning om man är det minsta intresserad av jugendepoken och Europas konstutveckling kring sekelsskiftet. Att jugend hämtade inspiration från Japan har varit väl känt, men att Japan var aktivt pådrivande för att föra ut Japansk konst som ideal i Europa men även Amerika kände jag inte till innan jag skaffade denna tankeväckande och informativa bok.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Monica Braw