Åskan genom tidevarvet : historisk krönika om åren 1845-81 (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
856
Utgivningsdatum
2021-12-17
Förlag
Gidlunds förlag
Dimensioner
232 x 161 x 55 mm
Vikt
1335 g
SAB
Kc.46
ISBN
9789178444694

Åskan genom tidevarvet : historisk krönika om åren 1845-81

Inbunden,  Svenska, 2021-12-17
349
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Det går en åska genom tidevarvet skrev Carl Jonas Love Almqvist år 1842. Åskan var den folkliga vreden mot överhetens förtryck och hårda motstånd mot rösträtt, fackliga krav, politisk frihet och rättvisa. Det är denna folkliga vrede Bunny Ragnerstam skildrar i sin storslagna krönika om de år som traditionellt beskrivs som ett stillsamt skede i svensk historia.

Genom en rad människoöden framställs tidevarvet med alla dess nya spänningar - det svenska industrisamhällets, städernas och svenska arbetarklassens uppkomst, det blodigt krossade upprorsförsöket i mars 48, svenska arbetare som fick nyttig facklig lärdom som strejkbrytare i Newcastle, svartlistning av arbetarledare, inledningen till den massemigration som skulle drabba landet, och inte minst det liberala genombrottet - det stora sveket mot underklassen. I helfigur framträder skräddaren Sven Trägårdh, landets första arbetarledare som öppet vågade framföra nya radikala folkliga krav, och den märklige järnvägsarbetaren Gottfrid Lindman, som var först att organisera de svenska arbetarna i en ny sorts klassmässig förening. Möt också cigarrarbetaren Ferdinand Laurell som startade en svensk sektion av Internationalen, en landsomfattande metallarbetaraktion och själv blev invald i Internationalens generalråd i New York.

Här finns även historien om tidningspressen, de stridbara mot de räddhågsna och falska redaktörerna som vek sig för den kungliga reaktionen. Carl Jonas Love Almqvist, landets främste författare och politiska skribent på folkets sida tvingades i landsflykt - efter 170 år bevisas han nu oskyldig till de brott han anklagades för.

Bunny Ragnerstam har en enastående förmåga att skildra vanliga människors vardagliga liv ur deras perspektiv. Åskan genom tidevarvet levandegör konkret och dramatiskt det svenska samhället på tröskeln till en ny tid.

Bunny Ragnerstam, född 1944, är en av våra stora folkliga berättare - journalist, författare, historiker och, som han själv säger, "märkligt nog även konstnär på gamla dar".
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Åskan genom tidevarvet : historisk krönika om åren 1845-81
  2. +
  3. Gustaf Mannerheim : aristokrat i vadmal

De som köpt den här boken har ofta också köpt Gustaf Mannerheim : aristokrat i vadmal av Henrik Meinander (pocket).

Köp båda 2 för 428 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Bunny Ragnerstam