Framför mikrofonen och bakom : en personlig återblick på Svenskt visarkivs verksamhet med inspelningar av folkliga musiktraditioner (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
238
Utgivningsdatum
2022-10-28
Förlag
Gidlunds förlag
Dimensioner
225 x 150 x 18 mm
Vikt
550 g
SAB
Iju
ISBN
9789178444946
Framför mikrofonen och bakom : en personlig återblick på Svenskt visarkivs verksamhet med inspelningar av folkliga musiktraditioner (häftad)

Framför mikrofonen och bakom : en personlig återblick på Svenskt visarkivs verksamhet med inspelningar av folkliga musiktraditioner

Häftad,  Svenska, 2022-10-28
239
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Framför mikrofonen och bakom : en personlig återblick på Svenskt visarkivs verksamhet med inspelningar av folkliga musiktraditioner Kan levereras innan julafton
Eva Larsson, Lästvik, Steneby, Dalsland 14/6 1983. Visor. Från Steneby kyrka fortsätt väg 172 söderut drygt 1 km nedför backen, slätt, väg t. vänster, ingen skylt, kör 500m, stor plåtlagård, boningshus vid sidan om vägen, gaveln mot vägen, vinbärsbuskar.

Så kunde vägbeskrivningen se ut före GPS-åldern när Märta Ramsten med Nagra-bandspelare och mikrofon reste runt i landet för att dokumentera vårt folkmusikaliska kulturarv för Svenskt visarkiv. Framför mikrofonen satt sångare och spelmän från Överkalix i norr till sydligaste Skåne och delade med sig av sina musiktraditioner. Bakom mikrofonen fanns den lyssnande dokumentatören - det är också hon som kommer till tals i denna bok.

Här berättar författaren om det omfattande fältarbetet från 1968 till mitten av 1990-talet och reflekterar över inspelningarnas roll i fonogramutgivning, forskningssamarbeten och som förebilder i olika musikaliska sammanhang. Framställningen är samtidigt en vägledning in i ett kulturarv som lever och ständigt förändras.

Märta Ramsten är musiketnolog, docent i musikvetenskap och f.d. chef för Svenskt visarkiv. Hennes produktion av artiklar, skrifter och fonogram rör främst folkliga musiktraditioner. Hon är ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien och Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur.

Skrifter utgivna av Svenskt visarkiv 52
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Framför mikrofonen och bakom : en personlig återblick på Svenskt visarkivs verksamhet med inspelningar av folkliga musiktraditioner
  2. +
  3. Einar Övergaards folkmusiksamling

De som köpt den här boken har ofta också köpt Einar Övergaards folkmusiksamling av Einar Övergaard, Märta Ramsten (häftad).

Köp båda 2 för 470 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Märta Ramsten