Sparka mot porten och storma! : gluntarne som teater (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
315
Utgivningsdatum
2009-04-02
Upplaga
1
Förlag
Gidlunds förlag
Dimensioner
207 x 143 x 23 mm
Vikt
568 g
SAB
Gcz Wennerberg, Gunnar
ISBN
9789178447725
Sparka mot porten och storma! : gluntarne som teater (inbunden)

Sparka mot porten och storma! : gluntarne som teater

Inbunden, Svenska, 2009-04-02
195
 • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Gluntarne, Gunnar Wennerbergs duettcykel om det uppsaliensiska studentlivet, är ett av det svenska 1800-talets idag mest levande verk. I Sparka mot porten och storma! gör sig Gunnar Syréhn till talesman för att Gluntarne först och främst bör betraktas som teater.

Duettsamlingens karaktär hänger bland andra faktorer samman med att den växte fram, inte som ett verk avsett för publicering, utan som en intim form för framförande inför Wennerbergs studentkamrater i juvenalernas krets.

Boken ger en fyllig social- och litteraturhistorisk bakgrund som sedan följs av grundliga diskussioner med dramaanalytiska förtecken. Dessutom undersöker författaren Gluntarnes ironiska dimension och deras genretillhörighet, och presenterar ett antal teatrala framföranden av duettsamlingen. Han argumenterar övertygande för Gluntarne som en syntes av högt och lågt inom litteratur och musik, liksom mellan det akademiska och det borgerliga och mellan finkultur och folklig kultur.

Sparka mot porten och storma! är ett uppslagsrikt arbete i gränslandet mellan litteratur, teater och musik. Gediget vetenskapligt men stilistiskt lättillgängligt beträder Gunnar Syréhn ny mark inom ett försummat forskningsområde.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Sparka mot porten och storma! : gluntarne som teater
 2. +
 3. Markoolio, mörkret och den rosa bubblan

De som köpt den här boken har ofta också köpt Markoolio, mörkret och den rosa bubblan av Marko Lehtosalo, Gustav Gelin (pocket).

Köp båda 2 för 274 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Gunnar Syréhn

 • Den landsflyktige stockholmaren : Hjalmar Söderberg och Danmark

  Gunnar Syréhn

  Danmarks betydelse för Hjalmar Söderberg och hans författarskap kan knappast överskattas. Alltsedan ungdomen fängslades han av dansk kultur, inte minst av författare som J.P. Jacobsen, Herman Bang och H.C. Andersen, och av filosofer och tänkare so...

 • Två juvenila sångspel

  Gunnar Syréhn

  Sångspelen behandlar lekfullt och en aning respektlöst Glunten och Magistern på äventyr i 1840-talets Uppsala, bland annat genom att förvandla Magistern till en dansk student. Huvudhandlingen, som skämtar studentikost med biedermeiertidens naiva u...