Den politisk-satiriske Viktor Rydberg : Tomtebissen 1857 (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
270
Utgivningsdatum
2009-09-28
Upplaga
1
Förlag
Gidlunds förlag
Dimensioner
222 x 150 x 20 mm
Vikt
520 g
SAB
Gcz Rydberg, Viktor
ISBN
9789178447817

Den politisk-satiriske Viktor Rydberg : Tomtebissen 1857

Inbunden,  Svenska, 2009-09-28
206
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Viktor Rydberg förknippas kanske främst med Singoalla och dikter som "Tomten", "Betlehems stjärna" och "Den nya Grottesången". Få känner till att han även författade polistisk-satiriska artiklar. 1857 gav han ut den radikala, liberala tidningen Tomtebissen där han själv skrev en dryg tredjedel av artiklarna.

I den här boken kan man för första gången läsa samtliga artiklar som Rydberg publicerade i Tomtebissen. Varje artikel föregås av en förklarande text, och har försetts med textkritiska noter. I bokens inledning presenteras journalisten Rydberg.

Artiklarna bör vara av stort intresse inte bara för dem som är intresserade av Rydbergs författarskap utan också för dem som är historiskt intresserade. År 1857 var ett år som ger associationer till vår egen tid. Världen drabbades av en stor ekonomisk kris som hade utlösts av ekonomiska spekulationer i Kalifornien. Rydberg behandlar penningkrisen med skarp satir, men också försvaret, tryckfriheten, kvinnans rättigheter, monarkin, kyrkan, det nyss avslutade Krimkriget samt stridigheterna i Indien och Kina.

Med artiklarna i Tomtebissen visade Viktor Rydberg att hans bana som kyrkokritiker, radikal liberal och betydande kulturpersonlighet nu hade börjat.

Birthe Sjöberg är Rydbergsforskare och docent i litteraturvetenskap vid Lunds universitet. Tidigare har hon bland annat publicerat Den historiska romanen som
vapen. Studier i Viktor Rydbergs ungdomsjournalistik och romanen Fribytaren på Östersjön
(2005), Våra favoriter bland Viktor Rydbergs Dikter (2008) och tillsammans med professor Birgitta Svensson Kulturhjälten. Viktor Rydbergs humanism (2009).
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Den politisk-satiriske Viktor Rydberg : Tomtebissen 1857
  2. +
  3. Den historiska romanen som vapen : Viktor Rydbergs 'Fribytaren på Östersjön

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den historiska romanen som vapen : Viktor Rydbe... av Birthe Sjöberg (inbunden).

Köp båda 2 för 431 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Birthe Sjöberg