Diktaren på dårhuset : om Esaias Tegnérs sjukdom och sjukdomsdiktning (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
264
Utgivningsdatum
2012-12-03
Upplaga
1
Förlag
Gidlunds förlag
Dimensioner
230 x 145 x 21 mm
Vikt
554 g
SAB
Gcz Tegnér, Esaias
ISBN
9789178448487

Diktaren på dårhuset : om Esaias Tegnérs sjukdom och sjukdomsdiktning

(1 röst)
Inbunden,  Svenska, 2012-12-03
189
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
En kulen höstdag klockan 10 på kvällen den 4 oktober 1840 anlände Esaias Tegnér till en Irrenanstalt i Schleswig. Svenska läkare hade förklarat honom sinnessjuk och den hårt prövade familjen hade beslutat att han skulle behandlas på asylen vars chef var den ansedde och progressive tyske läkaren Peter Willers Jessen. Tegnér själv var helt ovetande och trodde att han var ute på en nöjesresa. Sjukhuset uppfattade han som ett värdshus. Tumultet som uppstod när sanningen avslöjades är inte svårt att föreställa sig.
Hur hade en sådan här situation kunnat uppkomma? Hur kunde den som kallades ljusets och solens sångare , var biskop i Växjö och ledamot av riksdagen spärras in på ett sinnessjukhus i Schleswig, uppenbarligen ditlurad mot sin vilja?

Detta är några av de frågor som Christina Svensson försöker besvara i Diktaren på dårhuset. I boken beskrivs Esaias Tegnérs sjukdomshistoria och hans sjukdomsdiktning ur ett idéhistoriskt och ett litteraturvetenskapligt perspektiv. Tegnérs sjukdom doku menteras ur flera olika synvinklar: Tegnérs självbild i brev och dikt, vännernas, läkarnas och familjens uppfattning. Tre centrala kapitel behandlar var sin dikt, Mjeltsjukan , Den Döde och Porträtet . Gemensamt för dikterna är att de tillkom under en kris i Tegnérs liv. De två första kriserna kan ses som steg på vägen till asylen där den sista dikten skrevs.

Christina Svensson är docent i Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Diktaren på dårhuset : om Esaias Tegnérs sjukdom och sjukdomsdiktning
  2. +
  3. Tegnér och kristendomen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tegnér och kristendomen av Sten Hidal (inbunden).

Köp båda 2 för 447 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Christina Svensson

  • Tegnér och retoriken

    Jørgen Fafner, Øivind Andersen, Christina Svensson, Barbro Wallgren Hemlin, Håkan Möller

    Antologi om Tegnérs förhållande till retoriken. En symposievolym med sju bidrag ger på samma tid en bild av retorikern Tegnér och hans samtid. "Esaias Tegnér verkade vid en tid då talekonsten ännu framstod som en av de stora vittra konstarter...