För alla som är intresserade av hur och av vem möbler tillverkades i gamla tider presenteras här en bred genomgång av möbeltillverkningens utveckling från 1800-talets jordbruksanknutna protoindustri till en traditionell industris genombrott på 1950-talet. Samtidigt som en effektiviserad och rationaliserad industri växer fram lever ett livskraftigt och framgångsrikt möbelhantverk vidare i småindustrin. Flera orter på småländska höglandet och dess randområden kom att domineras av möbeltillverkningen.
Framställningen utgår från ett branschperspektiv, men redovisar också enskilda bolags framväxt. Bakgrunden diskuteras utifrån naturförutsättningar, energiresurser, arbetskraftstillgång och marknadsförhållanden. Den tekniska utvecklingen med elektricitetens utbredning och nya effektivare maskiner studeras. Tillgången på skickliga snickare, arkitekter och entreprenörer betonas. Den livliga företagsbildningen förklaras av de låga kapitalkostnaderna och strävan hos tidigare anställda att bli sin egen lyckas snickare . Företagskoncentrationen diskuteras utifrån teorier kring klusterbildning.
Boken innehåller systematiskt insamlad, bearbetad och analyserad information som gör den till ett viktigt bidrag för framtida forskning. Undersökningen är också lättsamt och pedagogiskt skriven. Boken innehåller en rad exempel på möbeldesignens utveckling och illustrationsmaterialet är rikt med såväl gamla som nytagna foton.
Sverker Jonsson är professor emeritus i ekonomisk historia vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet.