Svenska tonsättare. Gösta Nystroem (häftad)
Format
Häftad (Flexband)
Språk
Svenska
Serie
Kungl Musikaliska Akademiens skriftserie (del 138)
Antal sidor
213
Utgivningsdatum
2016-02-29
Förlag
Gidlunds förlag
Medarbetare
Jonsson, Christer (form)
Dimensioner
200 x 150 x 15 mm
Vikt
437 g
SAB
Ijz Nystroem, Gösta
ISBN
9789178449521
Svenska tonsättare. Gösta Nystroem (häftad)

Svenska tonsättare. Gösta Nystroem

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2016-02-29
209
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Gösta Nystroem lärdes upp av sin far i både bildkonst och musik. På 1910-talet var han en ung målare/musiker som stegade in i nya världar i Matisses och Debussys, senare också Stravinskijs spår. Med åren utvecklades han sedan till en av landets främsta symfoniker, med verk där den musikaliska arkitekturen alltid stod i centrum och »stora klangblock eller vertikala klangpelare« byggdes efter principer som delvis var inspirerade av kubismen. Genom all hans musik går det samtidigt en känsloström, tonen från en »obotlig romantiker«. Dualismen mellan arkitektur och känsla finns ännu i hans sista, vitala symfoni, skriven av en 75-åring.

Anders Edling, född 1946, disputerade 1980 på en avhandling om franska influenser i svensk musik 18801920. Därefter har han period vis forskat i och skrivit om denna periods musikhistoria, parallellt med sitt arbete som musik- och handskriftsbibliotekarie vid Uppsala universitetsbibliotek. Han är medförfattare i det av Kungl. Musikaliska Akademien initierade projektet Levande musikarv.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Svenska tonsättare. Gösta Nystroem
 2. +
 3. Hitler : en biografi. D. 2

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hitler : en biografi. D. 2 av Joachim Fest (pocket).

Köp båda 2 för 228 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Svenska tonsättare. Gösta Nystroem. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En av våra första modernister har blivit klassiker
  Stig Jacobsson, 17 maj 2016

  Detta är en utmärkt biografi över en betydelsefull svensk tonsättare och målare vars berömmelse inte får glömmas. Här skildras Gösta Nystroems villrådighet över om han skulle bli konstnär eller musiker. Tidvis dominerade målarkonsten, men till slut blev han tonsättare på heltid. Levnadsförloppet är skildrat objektivt med många hänvisningar. Lättfattligt skrivet och mycket trovärdigt.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Anders Edling

 • Emil Sjögren : en vägvisare

  Anders Edling, Erik Wallrup

  Under åren kring sekelskiftet 1900 betraktades Emil Sjögren som den viktigaste av tidens svenska tonsättare. Edvard Grieg kallade honom "Sveriges främste tonpoet" och i liknande ordalag uttryckte sig många av Sjögrens samtida. Trots att ...

 • Svenska tonsättare : Emil Sjögren

  Anders Edling

  Det finns ej make! Sveriges förste tonpoet. Vid förra sekelskiftet var Emil Sjögren allmänt betraktad som landets främste tonsättare. Hans verk sträcker sig från solo- och körsånger och verk för orgel och piano, till kammarmusik, framförallt de f...