De svenska skolreformerna 1962-1985 och personerna bakom dem (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
256
Utgivningsdatum
2016-05-11
Upplaga
1
Förlag
Gidlunds förlag
Dimensioner
225 x 152 x 17 mm
Vikt
462 g
SAB
Em-c:k.55
ISBN
9789178449545
De svenska skolreformerna 1962-1985 och personerna bakom dem (häftad)

De svenska skolreformerna 1962-1985 och personerna bakom dem

(21 röster)  |  Läs 9 recensioner
Häftad,  Svenska, 2016-05-11
209
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
De svenska skolreformerna 1962-1985 och personerna bakom dem Kan levereras innan julafton
Få svenskar vet hur Sverige, som tidigare hade en god utbildningskvalitet, har hamnat i dagens situation med sjunkande PISA-resultat. I denna bok undersöks de politiska beslut som steg för steg har lett skolan bort från kunskaper som mål till att prioritera social samvaro. Från beslutet om obligatorisk sammanhållen grundskola 1962, via Läroplan för grundskolan 1969, SIA-reformen 1976, Läroplan för grundskolan 1980 och Lärarutbildningsreformen LUT 1985 har Sverige steg för steg infört en skolideologi utan att ha bevis på att det som infördes var bra. De personer som stod bakom besluten beskrivs, och det förvånande är att personer utan speciell sakkunskap har fått ha ett stort inflytande över svensk skola. Alla vuxna svenskar i yrkesverksam ålder har formats av de här besluten.

Inger Enkvist hörde själv till de sista årskullar i Sverige som fick gå realskola och gymnasium som ledde fram till studentexamen. Vid lärarhögskolan fick hon som mycket ung lärarkandidat Läroplan för grundskolan 1969 som huvudbok, och som lärarrepresentant vid ett högstadium satt hon i en grupp och diskuterade med rektor hur SIA-reformen om skolans inre arbete skulle tillämpas vid den egna skolan. Hon har iakttagit på nära håll hur den systematiska förstörelsen av svensk skola gått till.

Boken ingår i det av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse finansierade forskningsprojektet Arvet efter 1968. I åtta specialstudier, där Enkvists är en, behandlas skilda aspekter av hur 1968 års idéer och individer påverkade svensk politisk diskussion och samhällsinstitutioner i Sverige, som utrikesdepartementet, skolan och kyrkan. Vetenskapliga forskningsledare har varit Lennart Berntson och Svante Nordin, stiftelsens forskningskoordinator Peter Luthersson.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. De svenska skolreformerna 1962-1985 och personerna bakom dem
 2. +
 3. Kunskap i kris

De som köpt den här boken har ofta också köpt Kunskap i kris av Inger Enkvist (häftad).

Köp båda 2 för 458 kr

Kundrecensioner

Det finns 9 recensioner av De svenska skolreformerna 1962-1985 och personerna bakom dem. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Upplysande och intressant
  Göran Domeij, 14 februari 2022

  Fantastisk genomgång av den svenska skolpolitiken! Välskriven och lättläst. Skrämmande om den skolpolitik som bedrivs i Sverige sedan slutet av 50-talet (boken börjar med reformen 1962).

 2. Strålande bok
  Roland Bernt Ekinge, 9 augusti 2021

  Fantastiskt att någon tar tag och avslöjar de tokar som skapat dagen skola. . Beklämmande läsning men mycket intressant . Precis den bok jag har letat efter

 3. Tragiken med skolreformerna
  Lars Alexander, 21 september 2020

  Den bästa sammanfattningen över de skolreformer som lagt grunden till den allmänna fördumning, som vi vuxna sjuttiplussare fått bevittna utbredningen av hos det uppväxande släktet, Sveriges framtid, Sveriges hopp. Kanske är det för sent att hoppas...

  Boken rekommenderas å det varmaste åt dem som söker en förklaring.

  Lars Alexander
  Bromma

 4. Förstörd svensk skola
  Carl-E, 27 juni 2018

  Äntligen en klar och logisk beskrivning av vad som lett fram till dagens flumskola.

  Att så mycket partipolitik legat bakom trodde jag verkligen inte.

  Befriande att det nu avslöjas så tydligt så att motåtgärder kan sättas in.

  Tyvärr så läser väl inte politiker denna typ av avräkning/uppföljning.

 5. Skrämmande men nödvändig läsning!
  Eva Ryn Johannissen, 1 november 2017

  Tydlig, och mycket väl dokumenterad beskrivning av hur det gick till när det nuvarande skolkaoset skapades. Bra genomgång av teorierna bakom dagens skolsystem, och vilka tekniker som reformatörerna använde för att dribbla bort och tysta eventuella motståndare. Boken visar med plågsam tydlighet varför det är meningslöst att år efter år reagera på de ständigt ökade skarorna av elever utan slutbetyg med att slentrianmässigt pumpa in ännu mer resurser i systemet.

  Borde bli obligatorisk... Läs hela recensionen

 6. Utmärkt bok
  Danny Kohn, 9 augusti 2017

  Inger Enkvist är en akademiker av den gamla sorten. Det märks på den här boken som klart redogör för en del av svensk nutidshistorisk ideologi som fortfarande har omfattande inverkar på det svenska skolsystemet och dess haveri.

 7. Klargör backgrunden till skolkatastrofen
  Gunnar Barke, 4 oktober 2016

  Inger Enkvist, känd skoldebattör, har skrivit en lysande bok som visar hur den svenska skolkatastrofen grundlades av vänstertänkare på 60-talet.
  Då infördes det som kom att kallas flumskolan.
  Jag uppmanar alla (skol-)politiker att noggrant läsa boken och därmed förstå vad som krävs för att vi ska få tillbaka en fungerande skola: kunskap, ordning och reda!

 8. Skolreformer som ändrade skolan till det sämre
  Jürgen Weigle, 22 juli 2016

  I "De svenska skolreformerna 162-1985 och personerna bakom dem" beskriver och analyserar Inger Enkvist på ett sakkunnigt och sakligt sätt de förmodligen mörkaste åren av svensk skolpolitik under modern tid. År av social ingenjörskonst, av maoistisk kulturrevolution i svensk tappning och av den svenska modellen av proletariatets diktatur med syftet att skapa "den socialistiska människan". Allt på bekostnad av de helt värnlösa elevernas utbildnings- och bildningsnivå. Speciellt på de socialt sv... Läs hela recensionen

 9. En ovärderlig analys
  Ragnar, 4 juli 2016

  Inger Enkvist gör en briljant analys av hur den fungerande svenska skolan kördes i botten av vänsterradikala pedagoger och tjänstemän på Skolöverstyrelsen.

Visa alla 9 recensioner

Fler böcker av Inger Enkvist