Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Kuopio (del 1)
Antal sidor
281
Utgivningsdatum
2019-08-26
Förlag
Lind & Co
Översättare
Mattias Huss
Originaltitel
Mustat morsiamet
Medarbetare
Lindberg, Eva (form)
Dimensioner
215 x 140 x 22 mm
Vikt
438 g
SAB
Hce
ISBN
9789178614950
Brudar i svart (inbunden)

Brudar i svart

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2019-08-26
217
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
"Efter denna första roman i Kuopio-serien är det bara att hoppas på att de sex övriga också ges ut på svenska. Sirpa Kähkönen är läsvärd, enkelt uttryckt."

NSD

En finsk motsvarighet till Per Anders Fogelströms Mina drömmars stad!

Anna växer under 1900-talets början upp på den fattiga finska landsbygden. Efter moderns död flyttar hon till Kuopio, i hennes ögon en metropol, där hon får jobb som tjänsteflicka. Snart träffar hon den mörkögde Lassi, som varit på sjön och sett världen. De blir ett par och det dröjer inte länge innan Anna väntar smått.
Anna och Lassi gifter sig och likt många andra arbetarkvinnor får Anna välja en brudklänning i svart, som också kan duga till annat.
Men barnet är dödfött och Annas liv rasar. Enligt svärmor är det Guds vilja som sker, enligt Lassi är meningen med eländet att stärka deras stridsvilja. Han talar politik och Anna hittar papper som propagerar för demonstrationer. Dagen de ska fira hennes 21-årsdag blir han arresterad. Sju år på tvångsarbetslägret Dragsvik lyder domen.
Anna inser att om hon ska klara sig måste hon lära sig att sörja för sig själv.

I Brudar i svart står kvinnorna i centrum, deras vardag med stank av lut och lakanstvätt, försvunna hemtrakter och det nya liv som växer fram för dem som flyttar in till städerna.
Sirpa Kähkönen väljer romanens form för att berätta om hur arbetarkvinnorna blir självständiga medlemmar av samhället och långsamt får möjligheten att bygga och planera sina egna liv, men det handlar också om hur krigen kom att forma och påverka den finska mentaliteten under 1900-talet.

SIRPA KÄHKÖNEN (f. 1964) är författare och ordförande för Finlands PEN samt finska författarförbundet. Lind & Co har tidigare givit ut hennes roman Granitmannen, som nominerades både till Finlandiapriset och Nordiska rådets pris, samt fackboken Livsöden i Finlands bortglömda fångläger, som behandlar hennes morfars tid i Dragsvik. Brudar i svart är den första romanen i den hyllade Kuopiosviten om hemstaden i östra Finland. Romanerna är delvis baserade på händelser i hennes egen släkt.

"Det är om levande finsk historia Sirpa Kähkönen berättar.Detaljrikedomen i denna vardagshistoria har fyllt varje sida med must och märg. Översättaren Mattias Huss har fångat det finlandssvenska språkets nyanser i sin utsökta tolkning till svenskan."
Ragnhild Oxhagen, Ölandsbladet

"Sirpa Kähkönens roman Brudar i svart är något så ovanligt som en trohjärtad berättelse. Dessutom om entung tid i Finlands moderna historia,ifall man nu haft någon lätt."
Jan-Olov Nyström, Norrbottenskuriren
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Brudar i svart
 2. +
 3. En vår av is och eld

De som köpt den här boken har ofta också köpt En vår av is och eld av Sirpa Kähkönen (inbunden).

Köp båda 2 för 426 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Brudar i svart. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Finsk sisu som bäst
  BookBeauty, 25 december 2020

  Jag vill hylla Sirpa Kähkönen! Hon skriver fenomenalt bra om den finska själens djup, det strävsamma slitet i fattigdom och ensamhet. Och där Ryssland och den dömande lutherska Guden kastar sin skugga över människans sinne och göromål.
  Kähkönen tar fram fantastiska kvinnoporträtt som visar styrkan hos kvinnor som tar ansvar för sitt liv och strävar framåt. Bättre än så här blir det inte!!

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Sirpa Kähkönen